02/24/18 07:17
(http://www.klassa.bg/)

SpaceX изгражда глобална интернет мрежа

 SpaceX успешно изведе в орбита първите си два пробни спътника за Starlink, което представлява плеяда от хиляди комуникационни сателити на компанията, чиято цел е до 2024 г. да осигури световен достъп до високоскоростен интернет.


Ракетата Falcon 9 се издигна, вчера в 14:17 UTC от площадката за изстрелване на SpaceX, Vandenberg в Калифорния, насочвайки се на юг над Тихия океан, за да се постигне почти полярна орбита. Първият етап се отдели от останалата част от ракетата три минути по-късно, но нетипично за SpaceX, няма да се правят опити да се възстанови. Причината е, че бустера е остаряла версия „Block 3” и компанията, в момента, изчиства големия си запас от възстановени бустери, тъй като се подготвя да представи своята по-усъвършенствана версия за многократна употреба „Block 5” в предстоящите стартове

Основният товар на ракетата е сателитът PAZ на Hisdesat, модерен спътник с разделителна способност до 25 см, който ще заснема площ, приблизително с размера на Италия на всеки 24 часа.

По-голям интерес представлява другият товар, представляващ два по-малки тестови сателита, наречени Tintin A & B, формиращи авангарда на плеядата на SpaceX от комуникационни спътници за високоскоростен интернет.


Проектът Starlink бе разкрит от SpaceX през януари 2015 г., точно когато Google и Fidelity инвестираха $ 1 млрд. в частната космическа компания на Мъск. Идеята е, да се пуснат голям брой, около 12.000, малки комуникационни сателита в ниска околоземна орбита. Тези сателити ще работят съвместно в рамките на микровълновата радиочестота на електромагнитния спектър, за да предоставят интернет с нисък латентност по целия свят.

Ниската околоземна орбита е важна част от плана за постигане на бързи и сигурни връзки за данни. Комуникационните сателити Tintin A & B имат висока латентност, защото са в геостационарна орбита на 35.800 км над морското равнище, от което разстояние на сигналът със светлинна скорост му отнема минимум 0.23 секунди, за да стигне до Земята и да се върне. Работейки в ниска орбита около Земята, мрежата на Мъск ще намали това разстояние от 30 до 100 пъти.
Според документите подадени във Федералната Комисия за Комуникации (FCC) , SpaceX има за цел да пусне в експлоатация 4.425 сателита до 2024 г., в орбита на 1.200 км от Земята. След това компанията планира да добави още 7.000 в много по-ниска орбита от 340 км, за да осигури латентност, сравнима с тази на оптичните влакна. Поради големия брой участващи сателити, SpaceX е трябвало да предостави уверения на съответните органи, разкриващи подробности за това, как сателитите ще бъдат събрани в края на техния полезен живот, за да не се превърнат в неуправляем космически боклук.
SpaceX не е единствената компания, която се стреми към изграждането на глобална комуникационна мрежа с ниска честота на забавяне. Boeing, Facebook, Samsung и OneWeb също развиват подобни планове за голям брой сателити в ниска околоземна орба. Въпреки това, благодарение на несравнимата си технология на ракетите за многократна употреба, компанията на Мъск вероятно е тази с най-добри възможности при разгръщането на мрежата си от сателити по евтин и бърз начин.

Днешният старт бележи още една важна стъпка за SpaceX при повторното използване на ракетите, което би могло допълнително да намали разходите за изстрелване. Докато мисията все още бе в ход, Мъск написа в Twitter, че обтекателя на ракетата, скъпо струваща част оценена на $ 6 милиона, която предпазва полезния товар от аеродинамични сили при издигане и бива изхвърлена, когато ракетата достигне космоса, е успяла да оцелее при завръщането през атмосферата и е била почти уловена от специална лодка.
Това бе постигнато благодарение на нововъведение в обтекателя на товара, което включва малки двигатели и парашути, които да ориентират и насочат скъпото оборудване към лодката за улавяне. За нещастие обтекателя падна на няколкостотин метра от планираната цел, но този частичен успех е добро начало за бъдещи успехи. Първият етап се очаква да бъде 70% от цената от $ 60 милиона за ракета Falcon 9, като повторното използване на обтекателя може да помогне за намаляване на разходите за изстрелване с още 10%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване