02/24/18 07:23
(http://www.klassa.bg/)

Чиновници спират да си пращат документи с куриери

 

КАТ ще облекчи процедурата за продажба на автомобили

До началото на ноември всички администрации ще трябва да обменят документи изцяло по електронен път, а не чрез куриери. Това съобщи шефът на агенцията за електронно управление Атанас Темелков на кръгла маса по темата в София.

154 администрации обменят документи през мрежата, а още 170 са изпълнили изискванията и са подали заявление за присъединяване към системата. От готовите към момента 80 на сто са общини, 13 от 26 областни администрации, няколко министерства и агенции. Сред големите отсъстващи е Министерският съвет.

„В края на месец март около 300 администрации ще могат да обменят документи в електронен вид”, смята председателят на ДАЕУ Атанас Темелков. Дотогава се очаква 100% от министерствата и първостепенните разпоредители на средства да работят електронно. Темелков очаква следващата седмица КАТ да предложат на гражданите ново облекчение при продажбата на автомобили.

„Възможно е в последния момент да има натиск от администрации, които не са се присъединили към системата, и да се наложи в последния момент да търсим решение на възникнали технически проблеми”, допълни Темелков.

В близо 60% от законите се споменава електронното управление. „Това законодателство трябва да бъде прегледано отново и където е необходимо, да се предприемат промени“, заяви председателят на ДАЕУ и напомни, че за отпадането на свидетелството за съдимост на хартиен носител бяха необходими изменения в 66 закона и две наредби, а процесът е отнел повече от половин година.

„Работата по електронното управление не е свързана толкова с технологиите, колкото с чисто административните процедури. Затова търсим как да развием и да направим да работи вече наличното“, заяви председателят на ДАЕУ пред участниците във форума. Обръщение към тях по темата отправи задочно и ресорният вицепремиер Томислав Дончев. По думите му няма как да имаме Индустрия 4.0 с Образование 1.0 и Администрация 2.0. Процесът по намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, който е основен приоритет за правителството, е поне толкова важен, колкото и внедряването на е-услугите. „Защото, ако услугите ни са тежки и мудниняма да има голямо значение дали се случват по електронен или физически път“, допълни зам.-министърът Александър Манолев. Той съобщи, че само в министерството на икономиката се въвеждат промени и облекчения в 60% от всички услуги и режими, които се предоставят, а подобни процеси се случват във всички институции.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване