02/25/18 16:37
(http://www.clubz.bg/)

Георги Първанов: Теменужка Петкова е бушон

"Теменужка Петкова е просто един бушон. Очевидно, че в случая става въпрос за много по-дълбоки, много по-съществени неща, които показват несериозното отношение към българската енергетика на сегашните управляващи".

Това заяви бившия президент Георги Първанов на енергийна дискусия, организирана от партията му АБВ. Събитието бе обявено преди оставката на министърката и бе посветена на "любимия" проект на Първанов - АЕЦ "Белене". 

 
По думите на бившия държавен глава Консултативният съвет по национална сигурност при настоящия президент Румен Радев трябвало да разгледа въпросите, свързани с енергийните проекти в България, съобщи БНР.

"Бездействието и липсата на решение за бъдещето на втората атомна централа се отразяват негативно върху развитието на страната. Губим динамика, енергийната ни дипломация и политика губят динамика. Хората по света работят, решават си проблемите", заяви Първанов.

Според него изградена в съответствие с действащите международни стандарти, АЕЦ "Белене" ще допринесе до значително по-чист електроенергиен микс, би помогнала за изпълнението на ангажиментите за намаляването на вредните емисии. Вместо това с решението за прекратяване на проекта "Белене", българските власти са се отказали от най-големия стратегически и високотехнологичен проект в българската икономика.

Първанов настоя правителството и Народното събрание да отменят така наречения мораториум за строега на "Белене". Той бе гласуван от първия кабинет "Борисов" и скрепен с парламентарно решение.

Министърката на енергетиката в оставка Теменужка Петкова също преди време бе споменала, че ако ще се прави нещо с "Белене", то трябва отмяна на спирането на проекта. Третият кабинет "Борисов" поръча и анализ на БАН, в който да се оцени жизнеспособността на проекта. Документът обаче се оказа твърде спорен - част от експертите твърдят, че при определени условия нова атомна централа може да е печеливша, други - че това е абсурд, както и числата, анализирани от БАН. 

В ГЕРБ темата за втората централа се появява периодично - една от опциите бе проектът да се обяви да приватизация или да се търси страгетически инвеститор. 

 

Публикувана на 02/25/18 16:37 http://clubz.bg/64688-georgi_pyrvanov_temenujka_petkova_e_bushon

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване