02/25/18 10:16
(http://www.klassa.bg/)

Империята „Оскар“ за $43 милиона на година

 

След расистките скандали филмовата академия стана изключително чувствителна към дискриминационните проблеми

По 43 милиона долара – с толкова се разделя Американската филмова академия всяка година за организирането на бляскавата церемония по раздаването на наградите „Оскар“. Само след седмица каймакът на хайлайфа в Холивуд ще се разходи по червения килим, заради който институцията се разделя с 30 000 долара. На теория, малко над 15 хиляди долара от бюджета би трябвало да бъдат заделени и за направата на заветните статуетки (всяка от които струва по $630). Практиката, уви, е друга, посочват от Entertainment Weekly. Академията, оказва се, успява да се снабди с вече произведени оскари дори за 1 долар. Причината за това се крие в правилото, че всеки, който иска да изтъргува 24-каратовата си придобивка, е задължен да предложи на почетните членове на филмовото сдружение да си я приберат „у дома“ срещу цената на един пакет дъвки.

За сметка на това, ентусиастите, които искат да се разпишат с

присъствие на афтърпартито на оскарите, ще трябва да се разделят със „скромната“ сума от 120 хиляди долара.

  

На 4 март наградите празнуват своя 90-и рожден ден

заради което очакваме церемонията да премине с допълнителна доза изящност и величие... както и в черен дрескод, ако следваме повелята на последните „Златен глобус“, БАФТА и т.н. За тези години малките златни статуетки преминаха през статута на престижно признание за качество и расистки скандали, за да достигнат до настоящата си слава на политкоректни отличия.

Последният пример, в който академията си вкара автогол на база толерантност, бяха т.нар. бели оскари от 2015 и 2016 г. Затова пък последните две издания на церемонията гъмжат от реверанси и към чернокожите кинодейци. Сега, разбира се, възроптаха привържениците на латиносите, азиатците, индианците и т.н., които се трудят в името на седмото изкуство. Така противниците на вече „черно-белите“ награди отбелязаха, че въпреки доброто си представяне в „Малък голям живот“ Хонг Чау несправедливо е оставена извън светлината на прожекторите за главна женска роля.

На фона на

сексуалните скандали

разразили се от октомври миналата година, и проблемът, свързан с половата равнопоставеност в Холивуд от финансова гледна точка, Академията дори се „сети“ да присъедини и жена към основните си претенденти за титлата Режисьор на годината. Честта се падна на Грета Гъруик, авторката на „Лейди Бърд“, която е и едва петата представителка на нежния пол, влязла в надпреварата за статуетката в почти едновековната история на оскарите.

За да прояви чувствителност и към жертвите на сексуални посегателства и похотливи намигвания, Академията някак проспа кинорожбата на обвинения от вече няколко актриси в непристойно поведение Джеймс Франко. Актьорът се разписа в главната роля на „Катастрофалният артист“, като „отгледа“ филма си още от позицията на режисьор и продуцент. Уви, номинацията, която лентата получи, е за сценарий – единственият процес, в който Франко няма участие.

Мнозина (върли фенове на звездата от първите филми за Спайдърмен, предполагаме) обаче заподозряха, че членовете на Академията имат да разрешават някакъв личен конфликт с актьора. По думите им, е нелогично Франко да бъде изоставен от листата с претенденти за най-добра главна роля сред мъжете, при все че в категорията фаворит е Гари Олдман – стар познайник на органите на реда, когато става дума за тормоз над жени. Британският актьор несъмнено прави най-доброто си превъплъщение досега в „Най-мрачният час“, където влиза в ролята на Уинстън Чърчил. През 2001 г. обаче е обвинен от бившата си вече съпруга Доня Фиорентино за това, че по време на разгорещен спор я ударил с телефонна слушалка.

След миналогодишния хаос

на сцената в „Долби тиътър“ след оповестяването на La La Land за най-добър филм, когато статуетката по право се полагаше на „Лунна светлина“, тази година очакваме организаторите да са допълнително ангажирани с правилното раздаване на заветните пликове с имената на победителите. Добро впечатление прави, че академията не игнорира факта, че подобно объркване се случи, а дори напротив – и до ден днешен връща лентата назад към повода с необходимата доза чувство за хумор. Така промоклип за 90-те награди „Оскар“ изпрати водещия на церемонията Джими Кимел на терапия.

“Всяка нощ сънувам кошмари. Притеснявам се всеки път, когато си отварям писмата. Изпитвам истински ужас дори в кафенетата, че объркват напитката ми и я дават на човек с името Тими. Опитах се да преживея миналото, да го оставя зад гърба си. Но то ме настига. Имам чувството, че се побърквам, а най-лошото е, че искат да застана на същата сцена отново“, изповядва се Кимел. Комичният ефект от сълзливите признания на водещия се засилват, когато камерата се позиционира върху лицето на терапевта – Уорън Бийти, или иначе казано – актьора, който прочете името на грешния филм миналата година.

 

БУКМЕЙКЪРИТЕ ИЗДАВАТ...

 Гари Олдман грабва статуетка за най-добър актьор, Франсис Макдорман триумфира при жените

  

Прогнозите на букмейкърските сайтове за победителите на оскарите са почти толкова точни, колкото и тези за времето. В случай че номинациите гъделичкат любопитството ви и искате да разберете в аванс кой ще триумфира на церемонията, oddschecker. сom ви запознава със залозите от най-големите букмейкърски сайтове. Там например абсолютен фаворит за първенец сред мъжете е Гари Олдман, който демонстрира безупречен професионализъм в обувките на Уинстън Чърчил в „Най-мрачният час“. Актьорът държи цели 55% от гласовете, следван от Тимъти Шаламет („Призови ме с твоето име”) и Даниел Калууя („Бягай!“), съответно с по 23% и 10%. Залозите отреждат „Оскар“ за най-добра актриса на Франсис Макдорманд („Три билборда извън града“), а втора и трета позиция държат Сирша Ронан („Лейди Бърд“) и Сали Хокинс („Формата на водата“). Залозите подсказват, че статуетката за най-добра поддържаща роля при мъжете ще отиде при Сам Рокуел („Три билборда извън града“) с 44%, а при жените надпреварата е между Октавиа Спенсър („Формата на водата“) с 29% и Алисън Джани („Аз, Тоня“) с 27 %.

В битката за най-добър режисьор на кантар са Грета Гъруик - „Лейди Бърд“ и Гилермо дел Торо за „Формата на водата“, като везните се накланят в полза на дамата. Популярността на Дел Торо падна с няколко пункта, след обвиненията, че сюжетът на филма е плагиатстван от пиеса на Пол Зиндел. След тях с двойно по-нисък шанс по прогноза на букмейкърите, се нарежда режисьорът Кристофър Нолан („Дюнкерк“). Много оспорвана е и категорията за най-добра лента, тъй като „Формата на водата“ и „Три билборда извън града“ са с много близки резултати - съответно с 22% и 19%. В класациите на букмейкърите „Бягай!“ е абсолютен фаворит за статуетка за най-добър сценарий с 54%, а след него се нарежда сюжетът на „Лейди Бърд“ с 29%. При анимациите води „Тайната на Коко“ с 47%, а след нея се нареждат The Breadwinner с 21% и „Бикът Фердинанд“ с 16%.

 

ГОРДОСТ

Тео Ушев стана първият българин, дал вота си за наградите

Година след като посрещна загубата си в надпреварата за „Оскар“ с репликата „Академията не е най-доброто мерило за качество“, Теодор Ушев се разписа като първия българин, влязъл в редиците й. Поканата си за членство родният аниматор получи благодарение на високите оценки за „Сляпата Вайша“, която впрочем продължава да се радва на зрителски интерес и до днес.

Ушев е сред рекордните 774 нови попълнения на филмовата академия. Те са представители на 57 различни страни, а сред по-известните лица, са Кристен Стюарт, Крис Прат, Дуейн Джонсън-Скалата, Ел Фанинг, Гал Гадот, Бети Уайт, Зоуи Кравиц, Крис Хемсуърт, Марго Роби и режисьора на „Лунна светлина” (титулуван като най-добър филм на тазгодишните оскари – б.а.) - Бари Дженкинс.

Обещание за промени в регламента за раздаването на квоти за членство, от академията дадоха още в разгара на „белите оскари”. Измененията трябваше да целят двойното повишаване на претендентите от женски пол и представителите на малцинствени групи, като се очаква тенденцията да стане реалност до 2020 г. Сред плановете беше и затягането на критериите, с които са подбирани членовете на академията. Въпреки това обаче само за година имащите право на глас за престижните отличия са се увеличили от 6200 до 6687, показва проверка на „Монитор”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване