02/25/18 10:14
(http://www.klassa.bg/)

Технологични забавления за милиони

 

Кои са най-успешните млади иноватори в софтуерната онлайн среда

Не е необходимо да имаш многогодишен опит в дадена сфера, за да разчупиш стереотипите и евентуално – да спечелиш милиони. Това ни доказват редица технологичните гении, чиито идеи се превръщат в неизменна част от живота на хората по целия свят.

Социалните мрежи несъмнено са сред най-ярките примери за успешна инвазия на иноватори на технологичния фронт. Голяма част от тях оказва се са разработени именно от младежи, които прясно излезли от пубертета се изкачват по милионерската стълбичка.

Кои са най-интересните и печеливши хрумвания на софтуерните инженери под 30 г. четете сега:

 

Зукърбърг създава Фейсбук в „Харвард“

 

Говорейки за най-успешните приложения, няма как да пропуснем може би най-популярната социална мрежа – Фейсбук. Името на създателя й Марк Зукърбърг попада под категорията „това го знае всяко хлапе“, а до технологичното си „откритие“ той достига, когато е едва втори курс в „Харвард“. Малко известен факт е, че преди Фейсбук да се появи такъв, какъвто го познаваме днес, авторът му всъщност разработва друга платформа – Фейсмаш. Сайтът използва снимки от онлайн директория с фотоси на студенти от университета, като се сравняват по две едновременно. Целта е да се определи кои студенти са по-привлекателни от други. За да постигне това, Зукърбърг хаква недостъпна информация от мрежата на „Харвард“ и копира личните снимки на студентите от всички общежития. За първите 4 часа от съществуването си Фейсмаш привлича 450 посетители и 22 000 прегледа на изображенията. Логично обаче администрацията на университета прекратява живота на сайта скоро след това.

Само няколко месеца по-късно Зукърбърг се завръща, този път с Фейсбук, в разработката на която му помагат и неговите съседи по стая - Едуардо Саверин, Дъстин Московиц, Андрю Макколъм и Крис Хюз.

Към днешна дата иноваторът попада в списъка с най-богатите хора на света, като към днешна дата състоянието му е оценено на 71,6 милиарда долара. Приходът от Фейсбук за изминалата година пък е в размер на 41 милиарда.

 

Снапчат – авторите печелят, когато снимките изчезват

Сред хората, които със сигурност биха ни докарали комплекс за малоценност, са и създателите на една от най-оборотните мании сред младежите днес – Снапчат. Евън Шпигел и Боби Мърфи са все още студенти в Станфорд, когато се ражда идеята за приложението им. Концепцията на младите технологични гении се върти около идеята, че снимките, особено ако са щракнати в нетрезво състояние по време на купон в общежитията, не бива да се застояват прекалено дълго в интернет.

Снапчат се появява на пазара през 2011 г. и до днес е сред най-предпочитаните социални мрежи. Сред нововъведенията, които Шпигел и Мърфи направиха през последната година пък е възможността на потребителите да отбелязват и местоположението към фотографичната си история.

През 2017 г. приложението докара на създателите си близо 825 милиона долара, а към днешна дата отчита над 187 милиона активни потребители всеки ден.

 

Създателят на Amazon е най-богатият човек в света

 

Основателят на Amazon Джеф Безос е само на 24 години, когато създава технологичната си творба. Той е добавил 21,2 млрд. долара към състоянието си от началото на 2018 г., сочат данни на индекса на милиардерите на Bloomberg, следящ финансовото състояние на 500-те най-богати хора в света. Това е причината Безос вече да е най-заможният човек в света, като в банковата му сметка има над 120 млрд. долара. Само за месец, той е спечелил повече от половината от приходите си за цялата минала година, които се равняват на 35,1 млрд. долара. За 24 часа той добави 1,56 млрд. долара към активите си, след като книжата на Amazon продължиха поскъпването си и отчетоха ръст от 1,42 на сто до 1437,82 долара.

Безос всъщност притежава 16% от капитала на компанията. От Amazon обявиха, че заедно с JP Morgan и Berkshire Hathway на Уорън Бъфет планират да стартират нов проект, целящ да намали разходите за здравеопазване на американците. Вторият най-добре представящ се милиардер за тази година е Уорън Бъфет – той остава на трето място в големия списък на най-богатите на Bloomberg, като е добавил 7,2 млрд. долара и вече има 92,5 млрд. долара. Втори продължава да е Бил Гейтс с 94,7 млрд. долара.

На фона на едва измеримото богатство на Безос обаче според медии най-малко 1430 служители или 10% от персонала в предприятие на Amazon в американския щат Охайо получават хранителни помощи, каквито се раздават на най-бедните граждани. Помощите са в размер около 12 000 долара годишно.

Amazon отрича тези данни, аргументирайки се, че почасовото заплащане на пълно работно време в предприятието в Охайо е между 14,50 и 15 долара на час, към което се добавят редовни повишения на заплатите, плюс бонуси от акции на Amazon и премии за постижения. Освен това служителите имат здравни осигуровки, големи отпуски по майчинство и бащинство и професионални курсове.

 

Бен Пастернак или когато можеш да си успешен и на 16

Вестник „Таймс“ го определя като един от най-влиятелните тийнейджъри за 2016 г. Това е 18-годишният днес Бен Пастернак – младият иноватор, който промени света с концепцията си за това, че приложенията днес не се грижат за нуждите на младите и че самите юноши трябва да създават програми. Подчинявайки се на нея преди две години, австралиецът създава мобилната игра Impossible Rush - едно от най-популярните приложения за iPhone. Тийнейджърът е едва във втори курс в гимназията си в Сидни, когато решава, че иска да се занимава с мобилни технологии, като признава, че идеите му хрумват, докато мечтае в часовете.

През 2015 г. Бен пътува до САЩ заедно с родителите си, за да участва в хакатон в Силициевата долина. Там се запознава с идолите си в програмирането и решава, че не желае да се връща в училище. Родителите му - Марк и Анна - обещават, че ако си намери финансиране, ще му разрешат да остане в САЩ, за да продължи да работи по идеята си за технологичен старт-ъп.

За огромно учудване на мнозина Бен успява да събере пари от няколко източника, сред които инвестиционните фондове Binary Capital и Greylock.

Сред най-новите технологични „хрумки“ на Пастернак е Flogg - социална мрежа, през която тийнейджърите могат да продават и купуват стоки като дрехи, обувки, техника и др. втора употреба.

Въпреки че Бен е напълно способен да управлява компанията си, родителите му имат сериозни притеснения. „Бен вече влиза в категорията на учениците, изпаднали от образователната система, а аз не си представях точно такова бъдеще за сина си“, казва баща му Марк пред Mashable. Самият той е бивш архитект, в момента работи като брокер на недвижими имоти. Мисълта, че детето му няма да може да влезе в университет, го притеснява най-много. "Аз имам две дипломи за висше образование по архитектура, съпругата ми също е завършила университет, за нашето семейство това е нещо нетипично. В това отношение ни е доста трудно. За нас това е непозната територия", обяснява той.

Манията на Бен по видеоигрите започва още от 6-годишна възраст. Родителите му, разбира се, правят опити да го отучат от целодневното висене пред компютъра. Бързо осъзнават, че каузата им е изгубена. Едва когато гледат филма "Социална мрежа" (2010), посветен на историята на Марк Зукърбърг и Фейсбук, разбират какво се случва в главата на Бен.

Колкото до Бен - той няма никакви съмнения, че изборът му да прекъсне училище е правилен.

 

DrawSomething достигна до $250 000 печалби на ден

Приложението DrawSomething е абсолютна сензация на пазара. Според изчисления на специалисти разработената от гейминг студиото OMGPo игра, печели на създателите си по 250 хиляди долара на ден.

Приложението може да се похвали и че е било феномена Фейсбук в една определена класация. От деня на пускането си DrawSomething успява да стигне един милион потребители само за 9 дни. На рожбата на Марк Зукърбърг, чието приложение днес се използва от над 2 милиарда хора, това отнема не девет дни, а девет месеца. Освен това DrawSomething е била свалена в първите пет седмици откакто е на пазара 20 милиона пъти.

Концепцията на играта е забавна и лесна за усвояване. Един играч рисува определена дума – от звезда до цип на мъжки панталон, и противниковият отбор се опитва да познае думата. Има таймер и определени “бомби”, които помагат да се отгатне понякога неразбираемата рисунка на вашия приятел.

Популярността на DrawSomething според мнозина се дължи на това, че приложението е обвързано именно с Фейсбук акаунта ви. С едно кликване може да предизвикате приятели и да се забавлявате. Но четири месеца след като играта стартира, тя губи 5 милиона потребители и вече е смятана за приложение тип “всяко чудо за три дни”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване