02/26/18 14:21
(transmedia.bg)

От Лондон Борисов рестартира проекта „Белене“

Премиерът Бойко Борисов представи нова идея за рестарт на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. На инвестиционния форум за Западните Балкани, който Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) организира в Лондон, българският министър-председател разви тезата как с помощта на банката може да се финансира балкански проект, в който да се включат вече купените реактори за непостроената атомна централа.

„Аз ще говоря с банката сега, защото в България имаме два платени, докарани ядрени реактора 2+ за 220 мегавата. Платили сме ги 4 млрд. и седят в кашоните… Дали не биха могли да помислим за едно общо финансиране с проценти, за един балкански проект и с тази електропреносна система… България има много добре развита електропреносна система и в момента изнасяме през Сърбия за Гърция и за Македония ток… Днеска ми дойде идеята, че това би могло да е за нашата АЕЦ „Белене“ едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас, така че можем да си говорим и това“, обясни Борисов на пресконференцията след форума, цитиран от „Дневник“.

На срещата присъстваха председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти и лидерите на Западните Балкани – премиерите на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващия председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

„Би могло електропреносните ни системи да се свържат така, че от България, през Подгорица да отива в Италия“, каза още Борисов. Той говори за газовия хъб „Балкан“, за готовия интерконектор с Румъния и др.

Според официалното съобщение от Министерски съвет по време на форума министър-председателят е провел среща със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър. Пред него Борисов е представил приоритетите на България за развитие на газовата инфраструктура и постигане на независимост на страната по отношение на газовите доставки. Борисов акцентира върху изграждането на европейския хъб „Балкан“ и неговото значение за България и за региона.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване