02/26/18 14:28
(http://www.clubz.bg/)

Путин обяви "хуманитарна пауза" в Източна Гута

Руският президент Владимир Путин обяви "хуманитарна пауза" в Източна Гута всеки ден от 9 до 14 часа. Тя влиза в сила от 27 февруари. Новината съобщи военният министър Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

Мирните жители ще могат да напускат сирийския град през хуманитарен коридор. Координатите му ще бъдат обявени в най-близко време.

По-рано днес Путин е провел оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, на което е била обсъдена ситуацията в Източна Гута.

На 24 февруари Съветът за сигурност прие резолюция за временно прекратяване на огъня в Сирия. 

Преди два дни френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел призоваха в писмо Путин да подкрепи резолюцията, призоваваща за 30-дневно примирие в Сирия, най-вече, за да се позволи достигането на хуманитарна помощ в държания от опозицията анклав Източна Гута и да се позволи евакуация на мирното население.

Настоятелен призив "насилието незабавно да спре" отправи и папа Франциск.

Най-малко 26 човека са били убити при ожесточени сражения между сирийските правителствени сили и бунтовници в Източна Гута в неделя, съобщи в неделя Сирийският център за наблюдение на правата на човека.Боевете се водят въпреки приетата в събота от Съвета за сигурност на ООН резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Сирия за 30 дни. 

Миналата неделя режимът в Дамаск започна кампания на масирани въздушни удари по Източна Гута като подготовка за сухопътна операция за превземане на бунтовническия анклав с площ от стотина квадратни километра. Над 500 цивилни бяха убити за седем дни бомбардировки, отбелязва Франс прес

Публикувана на 02/26/18 14:28 http://clubz.bg/64733-putin_obqvi_humanitarna_pauza_v_iztochna_guta

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване