02/27/18 16:16
(transmedia.bg)

Борисов видя сценарий за свалянето му от власт чрез сделката за ЧЕЗ

Премиерът Бойко Борисов определи сделката с и реакциите около нея ЧЕЗ като „ювелирна операция“, която е „спретната“ на правителството с цел то да бъде свалено от власт. Той сравни днешните събития с февруарските протести през 2013 г. и обяви, че този път оставки няма да има.

„Някой иска да повтори февруарските събития, по друг сценарий, но със същите изпълнители. Пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания“, каза Борисов в парламента днес, където предостави на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ секретни документи около сделката, изпратени му от чешкия премиер Андрей Башиш. Според него в обществото се насажда усещането, че „някой от нас“ стои зад Гинка от Пазарджик, но това не било вярно.

„Тоя път оставки няма да има и обещавам на тези хора да ги разнищя докрай“, каза Борисов. Той обяви, че няма да даде да петнят репутацията на правителството, „с подобни играчки излиза, че някъде витаем зад подобно нещо“. „Тези хора един път са ни сваляли от власт, сега искат да направят същото – този път няма да стане“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Според премиера собственикът на „Инерком България“ Гинка Върбакова, която се обяви за купувач на българските активи на ЧЕЗ, всъщност ще притежава само 10%. Останалата част от дела щели да отидат в руско-грузински офшорки, български и руски банки.

„Това е доста добре скалъпена история, много майсторски, много добър сценарий“, каза лидерът на ГЕРБ.

 

Борисов призова президента Румен Радев да пита чешкия си колега Милош Земан и каза, че „част от участниците“ ги е виждал на снимка със Земан. По-рано днес държавният глава определи сделката за ЧЕЗ като схема за скрито придобиване на дружеството. А лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска прокурорска проверка и анкетна комисия.

От думите на премиера се разбра, че не трябва да се бърза с оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, преди да се приключи проверката по сделката. Такова мнение било изразено и от коалиционните партньори.

По-рано днес чешките медии публикуваха данни от предложението на „Инерком“, с което българската компания беше избрана за купувач на активите на ЧЕЗ в България. Според него две български частни банки – Булбак и ПИБ ще кредитират частично сделката. Участие като кредитори имат и две офшорни компаниии. Отделно държавната Българска банка за развитие е гарантирала, че ще рефинансира задължение на ЧЕЗ към ЕБВР.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване