02/27/18 11:09
(http://www.clubz.bg/)

КЕВР се произнася за купувача на ЧЕЗ-България след финала на сделката

Иван Иванов. Снимка БГНЕС

КЕВР ще се произнесе за сделката за закупуване на българския бизнес на ЧЕЗ от "Инерком България", след като бъде финализирана продажбата. Това съобщи днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти. Комисията не може да се намесва в процедурата, тъй като няма такива правомощия, стана ясно от изявлението му.

Преди дни стана ясно, че чешката държавна компания ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България - район с близо 3 милиона потребители, продава бизнеса си у нас на българската компания "Инерком България" EАД. Компанията със собственик Гинка Върбакова е регистрирана с капитал от 50 000 лв. Управлява шест соларни парка в Южна България с общ капацитет 23 MW и разработва проект за 80 MW соларен парк. По думите на Върбакова, международна банка ще отпусне кредит за покупката, като срещу него ще бъдат заложени акциите на дружеството. Непотвърдената официално цена е за над 3320 милиона евро.

Премиерът Борисов съобщи, че ДАНС и НАП ще проверят купувача. Шефът на КЕВР каза днес, че заемите за сделката няма да се отразят на цената на тока.

Заемът, който ще вземе г-жа Върбакова, няма да натовари цената на тока, това си е ангажимент на самото дружество. 

Иванов е обяснил и на президента Румен Радев, по чиято покана вчера беше на "Дондуков"2, че КЕВР няма как да извърши проверки, преди да бъде финализирана сделката.

"Казах на г-н президента, който наистина беше любезен да ме покани, че правомощията ни са именно тези, които ги отбелязах и които към момента не са активни, не можем да се намесим в процедурата, но ще извършим стриктно проверка на ЧЕЗ, каквато имаме и планирана за тази година, за да се гарантират интересите на българските граждани, качеството на услугата и сигурността на доставките".

Иван Иванов подчерта, че след приключване на сделката, дружеството попада в същия режим, в който са останалите енергийни дружества, за които комисията "стриктно и безкомпромисно осъществява своя мониторинг". Така че дружеството ще бъде в абсолютно същия режим от първия ден, в който новият собственик встъпи в длъжност, отбеляза шефът на КЕВР.

В отговор на журналистически въпрос Иванов заяви, че в момента няма необходимост от прелицензиране, това се прави, когато се продава обособена част от дружеството. Като пример той посочи сделката, при която Е.ОН продаде своя бизнес в България на чешката компания "Енерго про" през 2012 г. Собственикът се смени, но лицензът се запазва и се осъществява от дружеството, както и в случая с ТЕЦ "Варна", каза Иван Иванов.

Сделката за ТЕЦ "Варна" беше финализирана в началото на януари. ЧЕЗ я продаде на българската фирма "Сигда".

Той припомни, че съгласно законовите разпоредби, когато има отклонение от параметрите на издадената лицензия, следват наказателни разпоредби и съответни финансови санкции.

Наред с това шефът на КЕВР съобщи, че на 1 юли изтича тригодишният регулаторен период за трите електроразпределителни дружества у нас, в т.ч. и ЧЕЗ. До 31 март дружеството - независимо кой е собственикът му, трябва да си подаде документите - заявление за цени и бизнес план за следващия регулаторен период.

Както привлеченият капитал, така и изплащането на лихвите не са ценообразуващ елемент и не се вземат предвид при определяне на цените на електроенергията на ЧЕЗ, както и на останалите електроразпределителни дружества. Ще бъде направена оценка на разходите на трите, вкл. и инвестиционни, и ако се наложи, ще бъдат коригирани разходите за следващия регулаторен период. М. г. констатирахме, че инвестиционните разходи са изпълнени само до 60-70% и бяха коригирани, отбеляза Иван Иванов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване