02/27/18 11:54
(transmedia.bg)

Съдът даде ход на делото „КТБ“

Специализираният наказателен съд даде днес ход на разпоредителното заседание по делото за източването на КТБ.

Председателят на съдебния състав по делото Вержиния Петрова прие, че обвиненият за ръководител на престъпната група мажоритарен собственик на банката Цветан Василев е редовно призован и няма уважителна причина да не се яви в съда.

Ако Цветан Василев е желаел да се яви пред правосъдието, е можел да даде съгласие за приключване на екстрадиционното производство в Сърбия. Така че не е налице непреодолима фактическа или правна пречка делото „КТБ“ да започне. С това решение на съдия Петрова беше даден ход на разпоредителното заседание.  Останалите 17 подсъдими са в залата заедно със защитниците си.

Василев е получил 4 вида книжа в Белград, но е изтъкнал като аргумент, че не може да дойде именно по причина, че е в екстрадиционна процедура по искане на България.

Адвокатите му приложиха и документи, че той не може да напуска адреса в Белград по решение на тамошния съд.

Считам, че в сегашната ситуация е невъзможно Цветан Василев да се яви дори да има желание. Още повече че екстрадиционното производство, което тече в Република Сърбия, е по искане на прокуратурата, а ние в момента сме вече в съдебна фаза, каза адвокат Константин Симеонов.

„Единствено от волята на подсъдимия зависи да упражни правата си, като вземе участие в настоящия съдебен процес. Не се сочи ограничителна мярка, която да не може да бъде преодоляна с негово желание“, така съдия Петрова мотивира постановлението. Си.

Процесът започна със сваляне на самоличността на подсъдимите. След това съдът ще трябва да обсъди дали да конституира като страна синдиците на КТБ, които са предявили граждански иск спрямо подсъдимите.

Освен това в рамките на разпоредителното заседание трябва да бъде обсъдено дали има процесуални нарушения по време на разследването и дали случаят трябва да бъде върнат на прокуратурата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване