02/28/18 11:23
(transmedia.bg)

БСП иска Българска банка за развитие да обясни защо е излъгала

 

Парламентарната група на БСП поиска Българската банка за развитие да обясни защо е излъгала, че няма отношение към покупко-продажбата на ЧЕЗ. Те искат това да стане утре на съвместно заседание на парламентарни комисии по казуса.

Чешкото издание „Лидове новини“ обяви, че със сделката са се ангажирали Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, а Българската банка за развитие е приела да гарантира изплащането на заема на „ЧЕЗ разпределение“ към Европейската банка за възстановяване и развитие, ако стане предсрочно изискуем. Изданието се позовава на информация от компанията майка. Според него част от финансирането ще дойде от руско-грузински консорциум. А премиерът Бойко Борисов каза: „Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми.“

„След като Българската банка за развитие стои зад купувача на ЧЕЗ, това означава, че и правителството на Бойко Борисов стои зад Гинка Върбакова“, обяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Жельо Бойчев днес.

БСП обяви, че внесените от Борисов документи в секретното деловодство на парламента за сделката с ЧЕЗ представляват поредната подигравка на премиера, тъй като става въпрос за „един хвърчащ лист без подпис и печат и без основание да се класифицира информацията“. Социалистите искат документът да бъде разсекретен за изслушването утре.

Социалистите  предлагат анкетна комисия в парламента да разследва сделката с ЧЕЗ, а дружеството да бъде одържавено.

От ГЕРБ обявиха, че анкетна комисия за ЧЕЗ няма да бъде създавана, както и че документите няма да бъдат разсекретени. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев каза, че на изслушването утре освен всички служби е поканен и купувачът на дружеството Гинка Върбакова.

„Притеснението ми да каним банки е, че нарушаваме класифицирания документ и показваме кои са банките. Не можем да каним само една. Ако трябва да каним, трябва да каним и трите банки“, каза Добрев.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване