02/28/18 07:06
(http://www.klassa.bg/)

БСП иска разваляне на сделката за ЧЕЗ

 

Борисов: Нямаме нищо общо, това е сценарий за сваляне на правителството

БСП поиска да бъде спряна сделката за продажбата на ЧЕЗ, а премиерът Бойко Борисов пък заподозря добре скалъпен сценарии за сваляне на правителството. Скандалът с продажбата на най-голямото енергоразпределително дружество у нас на българската фирма „Инерком“ достигна международни размери.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че продажбата на ЕРП-то е поредният ущърб за националната сигурност и интересите на 3 млн. българи. „Има мнения, че спирането на сделката е възможно. При откриване на нова процедура държавата трябва да участва на пазарен принцип на равно с други купувачи и да кандидатства за закупуването на ЧЕЗ“, заяви соцлидерът.

От левицата внесоха в НС искане, като първа точка в заседанието в сряда да бъде включено изслушването на премиера Бойко Борисов по темата. Освен това от БСП поискаха да бъде създадена и анкетна комисия в НС, която да провери и изясни всички обстоятелства около сделката. Нинова обясни също, че е изискала доклада на ДАНС за ревизията на приватизацията и е получила досието за продажбата на ЧЕЗ, което е част от него. „Имаме досието за приватизацията на ЧЕЗ и то заминава в прокуратурата с искане да започне проверката на прехода с приватизацията на ЧЕЗ“, обяви соцлидерът. Тя цитира факти от сделката, като припомни, че мажоритарният дял е приватизиран в мандата на НДСВ, а блокиращият пакет акции от 33% е продаден от първия кабинет на Борисов. Нинова припомни, че по времето на царя МС приема стратегия за приватизацията на ЕРП-то. „Тя не е променяна и в нея пише, че 33% се запазват, за да може държавата да има контрол над дружеството, както и за гаранция, че приватизираните дружества ще упражняват дейността си в синхрон с обществения интерес“, посочи тя и се обърна към Борисов с въпрос нарушил ли е тази стратегия, като е продал остатъчния дял от 33%? „Питам г-н Борисов при какви услови е продаден ЧЕЗ? Има ли в договорите за продажба условие, че купувачът ЧЕЗ, ако тръгне някой ден да си продава акциите, трябва да уведоми писмено, предварително, с точен срок – продавача – т.е. българската държава“, попита тя и допълни, че казаното от Борисов, че не знае за продажбата, или е невярно, или ЧЕЗ не са си изпълнили условията по договора да уведомят предварително и писмено държавата, че ще продават.

В телефонен разговор пък премиерът поиска от чешкия си колега Андрей Бабиш на българските органи да бъде предоставена цялата информация по сделката за ЕРП-то. „Информацията, която получих от чешкото правителството, съм я предал на г-жа Караянчева да я заяви в секретно деловодство на НС“, обясни по-късно през деня в парламента Борисов. По думите му, това е един добре скалъпен сценарии за свалянето на кабинета. „Стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития, само че под друг сценарии, но със същите изпълнители – пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания.

 

И се получава, че едва ли не аз или правителството участваме в някаква тъмна задкулисна сделка. Не само че не участваме, но нямаме и никакво влияние или отношение“, заяви той. По думите му, в получените документи фигурират руско-грузински офшорки, както и руски и български банки, а че български банки са изпращали писма за комфорт. „Ще помоля шефът на БНБ да провери какви са тези писма на банките, така че нашият банков надзор да се намеси с пълна сила“, закани се Борисов и допълни, че колегите му от ГЕРБ ще подготвят промени в Закона за енергетиката (виж карето). „Този път оставки няма да има и обещавам тези хора да ги разнищя докрай. Използваха времето, когато знаят, че сме в чужбина и че сме ангажирани, и се опитаха да направят тази работа. Така че ще вложим цялата мощност на държавата да приеме, че нашата опозиция е алармирала и да се върнем и да направим това, което е необходимо. Няма да им дам да ни петнят репутацията и с подобни игрички“, категоричен бе Борисов.

 

По-рано след среща на коалиционния съвет в МС стана ясно, че решението дали оставката на енергийния министър Теменужка Петкова да бъде приета се отлага за следващите дни, след като бъде изяснена цялата информация по случая.

 

Президентът обмисля свикване на КСНС

Президентът Румен Радев коментира, че събира информация от институциите, за да прецени дали да свика КСНС за сделката с ЧЕЗ. Той посочи, че вече е разговарял с шефовете на ДАНС и КФН.

Във връзка с това дали държавата има механизъм да спре сделката, Радев обясни: „За съжаление държавата се отказа съзнателно от този механизъм през 2012 година, когато реши да се освободи от своето участие в електроразпределителните дружества“. По думите му, светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, а генерира повече въпроси. „Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството“, каза още президентът.

 

ДПС: Предстои институциите да се произнесат

ДПС очакват органите и институциите да се произнесат за сделката за продажбата на ЧЕЗ и да ги запознаят с решенията си. „Оттам нататък ние ще се произнесем“, коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централното оперативно бюро и ПГ на партията, което бе домакинствано от почетния лидер на партията Ахмед Доган.

По думите му ако реакцията на институциите е закъсняла според законите, тогава има закъснение, „но ако има оценка за закъсняла реакция според нечии очаквания, това е друга тема“, уточни Карадайъ. На заседанието е коментирана и стабилността на държавата. Според Карадайъ през последните няколко месеца властимащите генерират различни видове скандали и дори конфликти между институциите. Ръководството на партията е обсъдило и предстоящия семинар на 5 март за отворено управление, което е „един вид подготовка за управлението на страната“.

 

КЕВР ще следи за смяна в собствеността

КЕВР ще получи правомощия да контролира енергоразпределителните дружества и по отношения на промяна на капитала в тях. Това гласят спешните промени в Закона за енергетиката, които планират управляващите. По този начин държавата ще получи възможност да влияе на подобни сделки като тази с продажбата на ЧЕЗ. Именно липсата на такава възможност бе изтъкната от КЕВР във вторник, когато комисията даде пресконференция по темата. „Сделката не би трябвало да повлияе на цената на електроенергията“, бе единственото конкретно нещо, което председателят на КЕВР Иван Иванов успя вчера да каже по темата. „Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп в Прага одобри договора с „Инерком“ и договорът бе подписан с избрания купувач, но докато сделката стане факт, ще минат още няколко месеца, обясни пък мениджърът на ЧЕЗ за България Карел Крал. По думите му, малко вероятно е сделката да се разпадне, тъй като няма причини КЗК да не я одобри.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване