02/28/18 07:04
(http://www.klassa.bg/)

Три варианта за бъдещето на кохезионната политика

 Три варианта за бъдещето на кохезионната политика за следващия програмен период се обсъждат в Брюксел, обяви инж. Стефан Чайков, председател на УС на Българска браншова камара „Пътища”.

Ако приемем, че бюджетът се запази същия както през този програмен период, 370 млрд. евро, първият вариант е продължаване на инвестирането на средства във всички държави в зависимост от развитието на отделните региони. Вторият сценарий разглежда инвестиции в кохезионните държави, каквато е и България и новите страни-членки, както и по-бедните региони в ЕС, основно Португалия и Испанния. Този вариант ще доведе до икономия на бюджета в рамките на 95 млрд. евро. И третият сценарий е да се финансират само страните от бившия социалистически блок заедно с Португалия, като там намалението на бюджета ще бъде 124 млрд. евро, коментира Чайков. По темата предстоят дискусии в Европарламента и между страните-членки.

В сегашния програмен период до 2020 г. кохезионната политика представлява една трета от европейския бюджет. Инструментът развива 11 тематични цели. В България 60 на сто публичните инвестиции идват от европейските фондове, а в Португалия процентът е още по-висок, около 80 на сто са от структурни и инвестиционни фондове, обяви Аурелио Сесилио, представител на ГД „Регионална и градска политика” на Европейската комисия.

Европейската комисия трябва да представи виждането си за следващата многодишна финансова рамка в началото на май пред Европейския парламент. Пакетът ще бъде приет през май, а през август ще бъдат определени секторните политики. „Държавите  преди дискутираха какви разходи да се правят, а сега се говори откъде ще се вземат парите”, допълни Сесилио. Част от европейските инвестиционни приоритети, определени миналата седмица, са сигурност, миграция, значение на климатичните промени, дигиталния пазар, изследвания и иновации, селскостопанската и кохезионната политика.

„От юни 2019 г. ще оценим колко са постигнати целите на ЕС и ще разпределим 6 на сто от бюджета на кохезионната политика или около 26 млрд. евро, които ще бъдат насочени по приоритетни политики”, допълни представителят на ЕК.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване