03/01/18 09:04
(http://www.clubz.bg/)

ВСС обсъжда европрепоръки: Целта е да се излезе по-най деликатния начин

В процеса на законотворчество се канят съдии бутафорно - мненията им не се чуват, а после само служат за оправдание, че са участвали. 

Препоръките от различни служби на ЕС са често напълно противоречащи, а нашата цел е само "да излезем от ситуацията".

Ако тръгнем да изпълняваме някои от тях, "прогресивните демократични сили" ще обвинят Цацаров, че се връща в 1950-те години.

Това стана ясно на "знаменателна" дискусия във ВСС по повод изпълнението на част от мерките събрани в пътна карта, начертани от ЕК по Механизма и сътрудничество и проверка.

От докладваното от Цветинка Пашкунова стана ясно, че от мерките е изпълнена напълно само една точка: препоръката за присъединяване на МВР към интегрираната информационна система за противодействие на престъпността (МВР дълго се бавеше да не се включи към системата, според някои - защото кръстосването на данни с прокуратура и съд ще им "развали" статистиката за разкритите престъпления, б.а.).

Други точки са в процес на изпълнение, но някои са напълно нереалистични, отчете Пашкунова. Затова пък по темата в Министерството на правосъдието има работна група, която трябва да измисли промени в НПК.

Севдалин Мавров припомни, че той и Евгени Диков участват и в друга работна група: която трябва да направи нещо по препоръките от анализа на европрокурори, засягащи разследване срещу "тримата големи" - председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор.

Мавров предложи да се ангажират наказателни съдии от ВКС и прокурори от ВКП. Иначе то и сега имало такива механизми.

Клуб Z припомня че това е, меко казано, спорно - докато за двамата председатели на върховни съдилища е ясно, че ги разследва и обвинява прокурор, не е ясно кой разследва обвинител № 1, щом той е шеф "по вертикала" и има право да отменя актове на всеки от подчинените си.

А от последващите откровени думи на Мавров стана ясно каква е "ползата" на подобни работни групи:

 "Целта е да се излезе от нещо по най-деликатния начин. Защото сме го приели - приели сме да направим законодателни промени и, по думите на зам.-министъра на правосъдието (Евгени Стоянов, б.а.) трябва на всяка цена да се излезе от тая ситуация. По-добре те (въпросните съдии и прокурори, като се включат) да дадат някакво становище по въпроса."

Главният прокурор Цацаров все думата, колкото да каже, че "проблемът е, че работната група е създадена със заповед на министъра на правосъдието и трябва там да предложим това".

Завърза се дискусия, че част от предложенията са приложени и приложими, част от тях са тотално неприложими, като например това - че западните обвинители са предложили връщане на централизирания модел в държавното обвинение по отношение на назначаване и правомощия на главния прокурор.

"Всички мониторингови доклади на ЕК препоръчват децентрализация, а независимят анализ (от обвинители от 4 държави, б.а.) препоръчва централизация. Мерки, които ние ако ги изпълним, прогресивни демократични сили ще ни обвинят, че сме се върнали в 1950-те години", обяви Цацаров.

Членовете на съвета казаха, че работната група е оставена да мисли и че не бива нищо да бъде правено, само за да се изпълни някаква пътна карта.

Лозан Панов разкри и съмнителната роля на съдиите от ВКС, които биват включвани в такива работни групи за промени в законодателството:

"Пробемът е, че все по-трудно става мотивирането на колеги – по основната причина, че когато те участват, излагат своето мнение, излагат аргументи, мотивират се. Впоследствие обаче това, което излиза, е съвсем рзлично от това, което те са предложили - каза съдия № 1. - И когато излезе законопроект и те изложат аргументи: защо се е получло нещо различно, аргументът на Министерството на правосъдието обикновно е: „Ами ваши колеги участваха“.

Т.е., създава се впечатление, че нашите колеги участват само защото тяхното участие легитимира някакви идеи, възникнали от някого си отнякъде. Това е проблемът с участието."

Чу се гласът на Цацаров - че са в ход преговори със Службата за подкрепа на структурните реформи за анализ и на ВКС и ВАС (почти дебют на новосформираната служба бе анализът на бъгарската прокуратура, б.а.)

- Не на ВКС, само на ВАС - чу се многострадално новият председател Георги Чолаков.

- Е! Хубаво е и ВКС да изпита това, което ние изпитахме - разочаровано отбеляза Цацаров. - На моменти се дават препоръки, които са коренно различни.

Представляващият Боян Магдалинчев също пламенно прегърна темата за качеството на проверките и препоръките по Механизма на ЕК.

"Механизмът се прави по много странен начин – откъде събират информация, откъде не събират... Събрали се някъде, говорили - каза Магдалинчев въпреки факта, че всяка година експертите се срещат с ВСС, а после Съветът дава и становища. - През м.г. направихме изменения в закона - намали се с 10 % външното участие в систеата, сега на някой нещо му е скимнало - препоръчват да го увеличим: дайте да го връщаме обратно ли този процес?"

Съветът в крайна сметка одобри и изпрати информация за свършеното от работните групи само с един глас "против".

В края на март предстои нова мисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване