03/01/18 08:07
(transmedia.bg)

Държавата ще финансира сделката на Гинка Върбакова за ЧЕЗ срещу дял

Българското правителство ще се сдобие с контролен дял при продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България, ако продавачът и купувачът се съгласят. Това се разбра от думите на финансовия министър Владислав Горанов след среща в Министерския съвет с Гинка Върбакова, която е собственик на одобрения купувач „Инерком България“.

Според Горанов държавата иска да участва по един или друг начин в сделката, ако продавачът се съгласи. По думите му участието на държавата може да стане или с пари от бюджета, или чрез някое от държавните енергийни дружества, но подчерта, че става дума за сделка, която досега е договаряна между частни субекти извън държавата и вече има подписан договор. Финансовият министър коментира, че правителството е в „деликатна ситуация“, при която ролята му зависи от частни субекти.

Така излиза, че въпреки отхвърлената вече от самия премиер Бойко Борисов идея държавата да влезе като собственик в ЧЕЗ, се върви в тази посока, коментира българското издание „Дневник“.

Според самата Върбакова, премиерът Бойко Борисов е поискал пълен контрол върху случващото се. „Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията“, каза тя. Обясни, че била склонна държавата да има участие в сделката, да прехвърли договора, който има, стига продавачът да е съгласен. Затова и заминава за Чехия, за да обясни на продавача ситуацията. „Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с продавача“, обясни тя.

Върбакова каза, че български банки не участват във финансирането на сделката, а само чужди финансови институции. По думите й то било напълно публично и ще стане известно. Преди два дни чешки медии публикуваха разпределението на финансиране, което компанията на Гинка Върбакова е представила пред Надзорния съвет на ЧЕЗ в Прага. Според този документ българските УниКредит Булбанк и Първа инвестиционна банка са гарантирали заем от общо 260 млн. евро, а Българската банка за развитие се е съгласила да рефинансира задължение към Европейската банка за възстановяване и развитие за 65 млн. евро.

Виждаме добрата воля от българското дружество да допусне държавата в сделката. В момента, в който има позицията от Чехия, ще бъдете уведомени, обяви още Горанов.

По-рано се разбра, че Върбакова ще се отзове на поканата за изслушване в две парламентарни комисии днес. Това обяви зам.-председателят на комисията по енергетика Валентин Николов. Той посочи, че тя е поискала изслушването й да не бъде публично, защото ще изнесе конфиденциални данни. След срещата при премиера обаче се разбра, че Върбакова заминава за Чехия, но не се уточни кога и дали все пак ще бъде изслушана днес.

Снимка: БГНЕС

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване