03/01/18 19:23
(http://offnews.bg)

Музикаутор прати сигнал до ДАНС за промоутъра Moko Solution

Организацията за управление на авторски права Музикаутор прати сигнал до ДАНС относно нарушения на промоутъра Moko Solution.

Организатори на концерти укриват милиони левове приходи и не плащат авторски права, казват от Музикаутор.

Фирмите, действащи под бранда Moko.Solution, формално сключват договор с Музикаутор, за да изпълнят законовото изискване да имат предварително разрешение от авторите, без обаче след това да изпълняват задълженията си и да заплащат възнаграждения.

Така брандът се превръща във фантом, зад който стои едно и също лице – Димитър Дамянов, пишат в съобщението си до медиите от Музикаутор.

Под различни имена работят над 8 фирми, които от 2014 г. до края на 2017 г. са генерирали предполагаеми приходи от продажба на билети над 4 млн. и половина лева.

Moko Solutions е организирала концерти в Арена Армеец с изпълнители като Цеца, Лепа Брена, Драгана Миркович, Брайън Адамс, Deep Purple, Al Bano и ФСБ.

За концерта на Любе през 2016г. в столицата, компанията дори променя името си на Любе 2016. И тя обаче е с наложен запор, заради дългове.

Ето какво пише още в съобщението на Музикаутор:

Регистрирани са и фирми като Брайън 2016, Драгана 2016, които въпреки, че не са представени като официални организатори на концертите ( Музикаутор има сключени договори с други компании, които стоят зад провеждането на събитията), очевидно налагат модел на “фирми еднодневки”, от които след това нито държавата, нито контрагентите могат да получат дължимото си, а те самите към днешна дата са в ликвидация. Само за концертите организирани през последните години, непогасените авторски възнаграждения са в размер на близо 300 хиляди лева, а 50 000 от тях, би трябвало да постъпят в хазната на държавата.

Казано с други думи - от 11 концерта, за които има сключен договор между Музикаутор и някоя от фирмите от бранда МОКО е заплатено възнаграждението само за един и то наполовина – за концерта на Брайън Адамс.

И още – компаниите на Дамянов организират и концерти без разрешението на авторите на музика. Два от тях са се провели в зала 1 на НДК през 2017-та – на GREGORIAN и Желко Йоксимович. А последният преди броени дни в зала Универсиада – на Тимати.

През 2015г. Музикаутор заведе и спечели дело срещу Бюро Моко ЕООД, за договорно незипълнение във връзка с концерта на Лепа Брена през същата година. Въпреки постановеното решение в полза на Музикаутор, с което те бяха осъдени да заплатят 7 918,72 лева през 2016 година, ЧСИ и до ден днешен не е събрал нито лев.

Музикаутор нееднократно е информирало всички отговорни институции за подобни схеми на работа на некоректните организатори на концерти и техните фирми фантоми.

Подобен беше случая с компанията Болкан ентъртейнмънт къмпани, преминал в Карма ивентс и след това в Болкан ентъртейнмънт груп, всяка от които, с огромни задължения и препродадена на малоимотни българи. Към последната компания тече проверка в прокуратурата, а фирмата вече не функционира на пазара.

Въпреки всички нарушения, компаниите под марката Moko.Solution продължават да работят, като в музикалния и календар за
2018-та година са записани концерти на:

• 12.3.2018 г. Despina Vandi, зала 1 НДК
• 23.3.2018 г. Лепа Брена , Арена Армеец
• 13.4.2018 г. Горан Брегович, Арена Армеец
• 9.5.2018 г. Foreigner, Арена Армеец
• 29.9.2018 г. Шоуто на ABBA,зала 1 НДК

Във връзка с всички изложени факти, Музикаутор подаде сигнал до ДАНС, с искане да разгледа цялата дейност на компаниите свързани с марката Moko.Solution и нарушаване на авторските права.

OFFNews се опита да се свърже с представители на Moko Solution. На оставения номер в сайта ни вдигна човек, който отговаря за "спорта" и обеща да се свърже с нас след края на "срещата си". Обаждане не получихме до края на работния ден. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване