03/01/18 06:24
(http://www.klassa.bg/)

Поддръжката на границата с Турция ще е без търгове

 Договорите за поддържане на оградата по границата бяха изключени от обхвата на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Това решиха депутатите вчера с приетите на първо четене промени. "За" гласуваха 103 народни представители, против бяха 65, а 4 се въздържаха. Изменението има за цел да спомогне за облекчаване на поддръжката на съоръжението и своевременно възстановяване на нарушения, причинени от природни бедствия или действията на трети лица.
"Бежански наплив вече няма. Никой не е преминал през последния месец", похвали се вицепремиерът Валери Симеонов по време на дебатите. "Имаме няколко места, на които има паднали вековни дървета и са повредили оградата. Да правим обществена поръчка за това просто е безумие", твърди Симеонов.
"ЗОП започва все повече да прилича на швейцарско сирене. Изключването на оградата по границата от него бе направено в предишното НС, за да бъде построена тя по-бързо. Не знаехме обаче, че това ще доведе до построяването на едноредова, а не двуредова ограда, завишаване на цените и съмнения за престъпления", контрира зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков от парламентарната трибуна. Той бе категоричен, че БСП не е против границата да бъде пазена, но тя може да бъде защитена единствено чрез спазване на законите. Истинската цел на законопроекта е не да улесни поддръжката на оградата, а да бъде улеснено прикриването на следи, които са обект на разследване, категоричен бе Зарков.
Приблизителната стойност за ремонт на 127 км от оградата на година е 500 хил. лв. и това е без форсмажорните обстоятелства, които не могат да се предвидят, подчерта секретарят на ПГ "БСП за България" Филип Попов. "Как ще се разпределят тези средства, без да има състезателна процедура. Какви проверки ще се извършват, след като няма да има база за сравнение", попита той.
Управляващите превръщат депутатите в сапьори, защото за пореден път ни принуждават да търсим и да се предпазваме от взривяването на поредната мина, заяви Иван Иванов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване