03/01/18 13:46
(transmedia.bg)

Президентът да действа, вместо само да пита

Когато един държавен глава публично попита за кого работят тайните служби, никак не е забавно. Това означава, че въпросните служби тотално са загърбили законовите си функции и са се превърнали в обслужващо звено на управляващата върхушка. Или на други структури, недотам видими с невъоръжено око.

Когато президентът зададе първия си въпрос към премиера (дали има общ бизнес с Пеевски), обществеността го подкани да продължи. След като е казал А, да каже и Б. И той продължи с питането. В това няма нищо лошо, но питане от типа на „Хюстън, имаме ли връзка?“ съвсем не е достатъчно в случая.

В правомощията на президента е, например,  да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Защото сделката с ЧЕЗ засяга националната сигурност, колкото и да се стараят управляващите да я превърнат в банален водевил.

Ако Радев свика КСНС, ще има възможност директно да поиска отговори от службите, имащи отношение към тази сделка. Тогава вече, ако им е наложена омерта, ще стане ясно, че е така. Зададените там въпроси не са като зададените пред журналисти. Защото отговорите биха могли да имат съвсем реални последици – санкции за безотговорнст, за липса на професионализъм, за зависимости и за всичко, което подозираме, но не знаем със сигурност.

Президентът има и правомощието да назначава и уволнява шефовете на въпросните служби. Нека след като е казал А и Б, да каже и В. Хайде да видим дали наистина е смел и е готов да стигне до най-гнилото, а не само да плаши Борисов. Борисов е твърде лесен за плашене. Винаги дава заден, крие се и реже всички опашки на всички гущери, за да не стигне никой до него и до скъпоценната му власт.

Президентът би могъл също така да сезира главния прокурор по сделката с ЧЕЗ. Не да оставя тази мъжка работа на Нинова. Не че Нинова няма да я свърши, но институционално подобен акт би имал друга тежест, ако е от държавния глава.

Сотир Цацаров, впрочем, нещо твърде оглушително се е умълчал. В държавата ври и кипи, намесват се и други държави, политиците говорят за предсрочни избори, Борисов ще цака Пеевски с медиен закон и какво ли още не, а Цацаров си трае.

Дали пък не се обръща палачинката наистина, а?

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване