03/01/18 06:59
(http://budnavarna.bg/)

Честита Баба Марта!

На 1 март празнуваме Баба Марта – един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция. В народните представи пролетта идва с пристигането на Баба Марта. Месец март е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, изплетена от бели и червени конци. Белият цвят първоначално символизира мъжкото начало, силата, светлата, соларна зона. По-късно под въздействието на християнската митология обозначава девствеността и непорочността — белият цвят е цветът на Христос. Червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането.

Мартениците се носят или до 9 март – църковния празник Свети 40 мъченици, или до 25 март – църковния празник Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво.

Много и разнолики са легендите, донесли мартеницата до наши дни. Всичките и символики обаче наричат здраве и късмет, берекет и благополучие.

Да помним старите български традиции, да изгоним лошите мисли и случки в миналото и да не забравяме, че силата на подсъзнанието променя съдби.

Най-разпространената легенда, която се изпява в много народни песни разказва историята за Кубратовата дъщеря Хуба и гълъбът, който пренесъл бяло-червен конец на Аспарух.

Честита Баба Марта на всички читатели на BudnaVarna.bg – да сте бели и червени, румени, засмени!

Материалът Честита Баба Марта! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Публикувана на 03/01/18 06:59 http://budnavarna.bg/30994-chestita-baba-marta-2/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване