03/02/18 09:48
(transmedia.bg)

Дончев: Прекалената намеса на държавата може да струва над милиард лева

Намесата на държавата в сделката за ЧЕЗ може да коства над 1 млрд. лева. Това се разбра от думите на вицепремиера Томислав Дончев пред Нова ТВ. Според Дончев държавата няма правен инструментариум за контрол на сделката.  „Говорим за сфера, където прекалената намеса може да ни излезе много скъпо. В един момент може да ни излезе над милиард“, каза вицепремиерът.

По думите му разузнаването от години е подавало информация за възможна продажба на ЧЕЗ. „Не един доклад съм чел относно очаквани промени в собствеността, кандидати, рискове и т.н.“, добави Дончев.

По отношение на евентуалното участие на държавата в сделката за българския бизнес на ЧЕЗ Томислав Дончев посочи, че то първо трябва да бъде одобрено от продавача. „Към момента всички останали детайлни разговори са сметка без кръчмаря“, смята той. Уточни, че държавата не е натоварвала собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова да преговаря от нейно име с компанията, а в Чехия Върбакова ще проведе предварителни разговори за възможностите. По отношение за евентуалния държавен дял в сделката той каза, че сценариите са много, но засега е най-важно да се сондират мненията в Чехия.

От разговорите при премиера Бойко Борисов вчера Дончев знаел, че „Инерком България“ има изключително ясна визия откъде ще дойде кредитното финансиране. Според вицепремиерът ставало дума за банки с международно участие.

„Това, което знам като финална картина, е, че ще се разчита на други банки, не на посочените в списъка“, каза още вицепремиерът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване