03/02/18 09:29
(transmedia.bg)

Златната оферта на Гинка Върбакова и неясните цифри зад нея

Българската компания „Инерком“ е отправила силно надценена оферта в процедурата за придобиване на бизнеса на чешката компания CEZ в България. Това се разбра от изказването на председателят на държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) Драгомир Димитров пред депутатите от комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност. По данни на ДАР активите на ЧЕЗ в България са оценени от „Креди сюис“ на 225 млн. евро, а офертата на „Инерком“ е за 320 млн. евро.  Според Димитров анализът на „Креди сюис“ е поръчан от един от кандидатите за покупка.

Чешката компания е искала да продаде бизнеса си в България още през 2010 г. и тогава е очаквала да получи 240 млн. евро, но е била склонна да отстъпи до 200 млн. евро и да приеме разсрочено плащане за 2-3 г., каза Димитров.

От думите на Димитров се разбира, че българската компания „Инерком“ е отправила предложение, което е с близо 50% над очаквана цена от чехите. Това отново поставя въпроса доколко сделката е състоятелна.

Банковото финансиране зад сделката беше доста кредитирано в последните дни. Но малко в страни остана темата за самоучастието на купувача.

От изказването на финансовите консултанти на Гинка Върбакова се разбра, че „Инкерком“ планира да участва с „20-30% собствен капитал“. При оценка на сделката от около 450 млн. евро (тук се включва и заем на „ЧЕЗ Разпределение“ към Европейската банка за възстановяване и развитие), това прави сума от около 100 млн. евро.

По думите на Гинка Върбакова групата компании, които тя представлява, управлява и притежава имат около 50 млн. лв. проходи и около 10 млн. лв. печалба за 2017 г., както и активи, „оценявани на 100 млн. лв.“. При така изложените цифри е трудно да се приеме, че групата на Върбакова е в състояние да набави 100 млн. евро. Но пък нейните финансови консултанти бяха сигурни, че на ниво „Инерком“ Върбакова ще е в състояние да набере, влючително и чрез привлечено финансиране необходимата й сума.

ДАР и ДАНС са следили ходовете на чешката компания в опитите й да се освободи от българския си бизнес след като енергийният регулатор беше започнал процедура за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества. В годините е преговаряно с турски холдинг и с руско дъщерно дружество на „Газпром“, но и двете са се отказали.

При последната процедура през 2017 г. преди изборите в Чехия фаворит за купувач били компаниите на „Енерго-Про“. Според ДАНС фирма на Христо Ковачки пък предлагала първоначално 302 млн. евро, но е подобрила офертата си до 360 млн евро, а „Инерком“ – от 290 млн. евро до над 300 млн. евро.

Дори и да излезе сметка цялата схема на финансиране отново препраща към цената на сделката. Тази цена може да бъде оправдана само ако в нея е включено очакване за значително увеличение на приходите, което в случая може да дойде само от едно място – цената на електрическата енергия.

Но това може да се случи само ако получи одобрението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Или купувачът трябва да е имал политически гаранции за евентуално поскъпване на електрическата енергия.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване