03/02/18 18:00
(http://www.clubz.bg/)

Мей: Няма да приемем канадския и норвежкия модел за ЕС

Британската премиерка Тереза Мей увери днес, че е близо до договаряне с Европейския съюз на условията, при които ще се осъществи "Брекзит", предаде Ройтерс.

В очаквана с огромен интерес реч тя заяви, че преходният период трябва да е ограничен във времето и не може да е постоянно решение.

Мей изтъкна, че иска възможно "най-широко и най-дълбоко" партньорство с ЕС. То трябва да покрива повече въпроси от всяко друго търговско споразумение, включително финансовите услуги.

"Решението за "Брекзит" няма да се преразглежда", каза Мей.

И допълни, че сега е ред на политиците изпълнят това, което народът е поискал от тях.

"Нито ЕС, нито Великобритания ще получи в преговорите всичко, което иска", призна премиерката.

Тереза Мей бе категорична, че Обединеното кралство няма да приеме нито канадския, нито норвежкия модел на отношения с ЕС.

Идеите й обаче се отличаваха от първоначално изказаната визия. Преди Мей искаше Великобритания да не се подчинява на определени правила на ЕС, но да се придържа към друга част от тях, които я облагодетелстват. Това обаче бе окачествено от блока като илюзия.

Тя очаква реципрочният пазарен достъп да намалее след "Брекзит":

"Това е неизбежно, защото Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз." 

Мей отхвърли предложението Северна Ирландия да остане част от митническия съюз с цел гарантиране, че няма да има твърда граница с Република Ирландия след "Брекзит". Тя смята, че това ще разруши общия пазар във Великобритания, което е неприемливо. Британската премиерка няма да позволи излизането на страната от ЕС да съсипе напредъка по гарантирането на мира в Северна Ирландия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване