03/02/18 05:48
(http://www.klassa.bg/)

Нови руски оръжия обезсмислят ПРО на САЩ

 Русия ще отговори на всяко ядрено нападение срещу нея и съюзниците й, независимо откъде и каква е бомбата, но няма да бъде агресивна във външната си политика, ще се стреми да бъде партньор на САЩ и ЕС, дори когато имат разногласия. Новите ни оръжия обезсмислят както разполагането на американски системи ПРО около границите й, така струпването на военни кораби в Черно море. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в ежегодното си обръщение пред Федералното събрание.

Русия е създала модерна, мобилна и високотехнологична армия, подчерта той. Сирийската операция показа възможностите на въоръжените сили на страната, допълни руският държавен глава. Оборудването на въоръжените сили с нови и съвременни оръжия е нараснало 3,7 пъти за последните години, изтъкна той. Владимир Путин увери, че всички усилия на Русия за засилване на отбранителните възможности се провеждат в рамките на международните споразумения, пояснявайки, че Москва не нарушава нито едно споразумение. Той напомни за едностранното решение на САЩ от 2002 г. да напуснат Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана и заяви, че разработеното въоръжение на Русия е в отговор именно на тези и други действия на американската страна. "Новата ядрена доктрина на САЩ позволява извършване на ядрен удар в отговор на конвенционална атака, дори ако става дума за киберзаплаха. Ако ни атакувате с ядрени оръжия, няма да се поколебаем да отговорим реципрочно", предупреди той. Путин също така изтъкна, че всички руски предложения за разговори по отношение на ПРО са били отклонени. Към момента никой на света не разполага с такова оръжие, както Русия, и затова никакви системи ПРО няма да ни попречат, заяви руският президент. Далекобойността на новите ни оръжия е неограничена, а траекторията - непредсказуема, допълни той. Путин припомни и думите си от 2004 г., когато заяви, че на Русия е необходимо оръжие, каквото никой на света не притежава. "Но тогава никой не ни слушаше. Чуйте ни сега", призова руският президент. По думите му Русия и САЩ трябва да разрешат проблемите и съвместно да градят бъдещето. Нека спрем клатенето на лодката, наречена Земя, призова Путин.
Тази година обръщението на руския държавен глава се състоя не както обикновено в Георгиевската зала на Кремъл, а в главната изложбена зала "Манеж", тъй като тя предоставя възможност за прожекция на мултимедийни материали. За събитието акредитация получиха рекорден брой журналисти - 705. 
С помощта на видеоекраните Путин представи новите оръжия на руската армия като новия ракетен комплекс "Сармат". По думите му ракетите са с почти неограничен обсег на действие и системите за ПРО се обезсмислят при борба с такива ракети. Масата на ракетата е над 200 тона. Путин представи на аудиторията видео с изпитание на ракетата. Показаното видео разкрива, че междуконтиненталната ракета може да удари територията на САЩ не само от северна посока, но и от южна, което я прави по-добра за сдържане амбициите на САЩ.
Путин съобщи и за създаването на нова крилата ракета с малогабаритна свръхмощна ядрена установка, неуязвима за ПРО и ПВО. Показано бе и ново свръхзвуково оръжие, което може да оперира в плътните слоеве на атмосферата. По думите на Путин то ще бъде неуязвимо, тъй като "се движи като метеорит". 
Работи се и над лазерни оръжия, съобщи Путин. "Постигнати са съществени резултати и това вече не е само теория или проекти, нито дори началото на производството". Според него всички системи вече се произвеждат серийно и са на разположение на държавата. Друго техническо достижение на Русия, отбелязано от Путин, е безпилотен подводен апарат, който е в състояние да се движи на свръхголеми дълбочини без ограничение във времетраенето на подводния си престой.
Руският президент обърна внимание също и на вътрешнополитически теми, като каза, че има за цел да намали "неприемливата" степен на бедност в страната си наполовина през следващите шест години, очевидно имайки предвид следващия си мандат като президент. Изборите в Русия са на 18 март, а Путин е на практика сигурен победител в тях. Той изтъкна и че 20 милиона руснаци понастоящем живеят под прага на бедността, в сравнение с 42 милиона през 2000 г. "Благополучието на Русия и благосъстоянието на нашите граждани трябва да бъдат основата на всичко, в тази област трябва да направим пробив", каза Путин. Като основен приоритет на новото правителство бе посочен ръст на икономиката, който да надвишава световния. Той призова за технологичен тласък за подобряване на жизнения стандарт и икономиката на Русия. "Закъснението в технологиите е основната заплаха и основен враг", каза Путин. В тази връзка той обеща, че всички държавни учреждения ще бъдат свързани по дигитален път, а навсякъде в страната ще бъде достъпен високоскоростен интернет. "Русия е готова за технологичен пробив", заяви Путин.
В следващите 6 години ще бъдат отделени значителни средства за подобряване на инфраструктурата, съобщи още руският държавен глава. Ще се обърне внимание на пътищата и летищата, така че да се улесни пътуването на руските граждани. Ще бъдат възстановени също закритите регионални болници. Путин упрекна местните власти, че, преследвайки административни реформи, са забравили за хората и обяви, че профилактиката на различните заболявания ще бъде основна грижа на държавата. Процентът средства, които ще бъдат отделяни от държавния бюджет за здравеопазване, ще бъде около 4, но целта е да се увеличи до 5. Путин отчете и значително нарастване на научния потенциал на страната и се похвали, че в скоро време в Русия ще бъдат създадени два ускорителя на частици. В същото време младите руснаци са спечелили 38 медала от международни олимпиади, отчете той.

Речта на президента Владимир Путин пред Федералното събрание бе илюстрирана с мултимедийни материали 
Снимка БГНЕС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване