03/04/18 07:34
(http://offnews.bg)

Парламентарни избори в Италия, прогнозират възход на популистите

В Италия днес се провеждат парламентарни избори, на които се очаква възход на популистки и крайнодесни партии и е възможно в следващия парламент да няма стабилно мнозинство, предаде Франс прес.

Основните формации, които ще се състезават за вота, са: движение "Пет звезди" (Луиджи ди Майо), Демократическа партия (Матео Ренци), Напред, Италия (Силвио Берлускони), Северна лига (Матео Салвини), Свободни и равни (Пиетро Грасо), Италиански братя (Джорджа Мелони).

Те ще се борят за 630-те места в Камарата на депутатите (долната камара на парламента) и 315 сенаторски места.

Право да гласуват за Камарата на депутатите имат 46,6 милиона италианци, а за Сенат - 42,9 милиона. За да могат да гласуват за Камарата, гласоподавателите трябва да са навършили 18 години, а за да гласуват за Сенат, те трябва да имат навършени 25 години.

Публикуването на проучвания на избирателните нагласи е забранено в последните две седмици от предизборната кампания. В последните публикувани, в които се отбелязва наличието на милиони колебаещи се, дясната-крайнодясна коалиция на Берлускони води с 37%, следвана от популисткото "Движение 5 звезди" с 28%, левоцентристката коалиция около управляващата Демократическа партия с 27% и лявото движение "Свободни и равни" с 6%.

Прагът за влизане в парламента е 3%.

Според експерти за получаване на абсолютно мнозинство в парламента са нужни между 40 и 45 процента от гласовете при новата смесена избирателна система, която комбинира пропорционален и мажоритарен вот. При нея 37% от местата ще се изберат по мажоритарен и 63% - по пропорционален метод.

Гласуването започва в 8:00 часа и приключва в 24:00 часа българско време.

Изборите бяха насрочени през декември, след като на 28-и президентът Серджо Матарела разпусна парламента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване