03/05/18 15:52
(http://offnews.bg)

Италия даде властта в ръцете на евроскептици и популисти

Италия обръща гръб на досегашната си политическа система. Избирателите дадоха властта в ръцете на евроскептични и антиимигрантски формации, показват резултатите от проведените вчера парламентарни избори.

Дясната коалиция извоюва "правото и задължението да управлява", заяви лидерът на "Лига" Матео Салвини днес на пресконференция в централата на партията в Милано, цитиран от Франс прес и БТА. Неговата партия спечели 17.6% от вота и изпревари коалиционния си партньор "Форца Италия" (14%) на бившия премиер Силвио Берлускони.

Евроскептиците от Движение "Пет звезди" вземат близо 1/3 от общия вот (32.3%), но коалицията на "Лига" и "Форца Италия" ще има най-много места в долната камара на парламента.

Сформирането на правителство вероятно ще отнеме седмици преговори за изграждането на коалиция, отбелязва Би Би Си.

Салвини вече заяви, че няма да участва в "супа минестроне" - явно имайки предвид широка коалиция, пише Ройтерс. АП пък тълкува думите му като нежелание да управлява с популистите от Движение "Пет звезди".

Салвини коментира изборните резултати с нежеланието на италианците да бъдат управлявани от Берлин, Брюксел или финансовите пазари.

"Решенията за Италия ще бъдат вземани от италианците. Еврото беше и си остава грешка", заяви Салвини, но допълни, че организирането на референдум за членството на Италия в еврозоната е "немислимо".

"Оставам си горд популист", каза Салвини и допълни, че Европа трябва да се страхува по-скоро от "престъпниците и паразитите", отколкото от популистките движения.

В следващите часове предстоят разговори между Салвини и Берлускони.

Управляващата Демократическа партия на бившия премиер Матео Ренци получи само 18.9%, а след обявяването на резултатите Ренци обяви, че подава оставка от ръководния пост в нея.

Избирателната активност е била 73%, по данни на вътрешното министерство на страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване