03/06/18 13:46
(http://www.clubz.bg/)

Валери Симеонов на една маса с Москов и Лукарски

Вицепремиерът Валери Симеонов седи около една маса в Министерския съвет с представители на Реформаторския блок - представителят му Петър Москов, лидерът на СДС Божидар Лукарски, Димитър Бъчваров (бивш представител на ДСБ, но последвал Москов). Съобщение, придружено с кадри, се появи в интернет страницата на правителството.

От текста става ясен и предметът на срещата - подготвен от Реформаторския блок проект за промени в Закона за енерегиката по повод историята с продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" на Гинка Върбакова:

"Обсъден беше законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който разширява и дава правомощия на ДАНС да контролира продажбата на дялове в ключови за българската енергетика предприятия. Законодателните изменения, предложени на срещата, са мотивирани от обществените очаквания относно продажбата на 67% от групата дружества „ЧЕЗ - България“ на „Инерком България“.

И не само: Вицепремиерът Симеонов се ангажира да обсъди проекта за законови изменения на коалиционен съвет на „Обединени патриоти“ и при постигане на консенсус, да го предостави на коалиционния съвет на управляващата коалиция.

"Обединени патриоти" в парламента би трябвало вече да са запознати с предложенията на Реформаторския блок, защото самите те ги изпратиха на всички парламентарни групи миналата седмица в специално писмо. Явно обаче търсенето на подкрепа от вицепремиера Симеонов е било важно за РБ, макар неговият ангажимент да препраща темата със законопроекта там, където тя вече е пратена от самите тях.

 

Пак миналата седмица - откъм партньора в "Обединени патриоти" - ВМРО - пък излезе съвсем друг законопроект за промени в енергийните правила - пак заради сделката с ЧЕЗ - а именно да се дадат правомощия не на ДАНС, а на КЕВР за "спиране" на сделки в сектора при определени условия. Този проект бе одобрен от вицепремиера Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО - и представен от депутати от партията в рамките на коалицията. С обещание да бъдат представени и те на коалиционния съвет. И със заявка при воля да се приемат бързо, за да може самата сделка с ЧЕЗ да влезе в обсега.

Търканията между Симеонов и формацията му НФСБ и останалите партньори в рамките на "Обединени патриоти" не са от вчера, а и словесните "закачки" между Симеонов и Каракачанов се пренесоха в медиите, което ги направи съвсем публични.

Официални позиции на НФСБ и Реформаторите по различни теми пък подсказват за определено сближаване, извън съвсем битовия факт, че на сградата на "Раковски" 134 вече пише "Национален фронт за спасение на България", макар СДС да са още там - на горните етажи на зданието. 

Пример - и РБ, и НФСБ бяха против ратификация на Истанбулската конвенция. Но без "крайностите" на останалите "патриоти" със свикване на референдум по "джендър" въпросите, каквито предложи ВМРО. Именно тази тема предизвика реплики между Симеонов и Каракачанов - първият нарече инициативата на втория за национално допитване "глупотевина", на което отговорът бе, че в коалицията няма реален пряк диалог. 

Неотдавна в тона на напрежението в "Обединени патриоти" Валери Симеонов не изключи и форматът да не се яви заедно на европейските избори през пролетта догодина.

Близки позиции има и по енергийни теми, както и по отношение на Русия и интересите й у нас. Самият Симеонов и формацията му пък се водят за най-икономически дясната съставка на "Обединени патриоти". На другия полюс е "Атака", която няма нищо против национализацията, например.

Малко след парламентарните избори, на които Реформаторският блок, а и целокупната демократична общност останаха извън Народното събрание, лидерът на СДС Божидар Лукарски след официална сбирка на "Раковски 134" беше обявил нов "патриотично-консервативен курс" за обединение "на идеен принцип", а не на принципа "про и анти". Тогава бе обявено, че СДС ще кани на разговор ДСБ, но освен тях - и патриотични формации. 

Неотдавна се появиха медийни публикации, че се водят разговори между формациите, помещаващи се на различни етажи на "Раковски 134". Лукарски отговори на това с репликата "Съжалявам, че трябва да разочаровам любителите на бобмастични новини", отричайки да има основания за подобни публикации. Пак тогава той заяви, че единствените допирни точки били по отношение на общата сграда. 

 
Сега предстои да видим какво ще излезе от предложената законодателна инициатива, обсъдена днес в Министерския съвет с вицепремиера Валери Симеонов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване