03/07/18 05:21
(http://www.klassa.bg/)

БСП внесе три сигнала в прокуратурата за ЧЕЗ

 БСП внесе сигнал в прокуратурата срещу покупко-продажбата на ЧЕЗ. Внасяме три молби към главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков. "На първо място настояваме да се извърши проверка на произхода на средствата, с които "Инерком България" кандидатства за закупуването на ЕРП-то. Събрали сме цялата документация за начина, по който е приватизиран ЧЕЗ на два етапа през 2004 и 2012 г.", заяви Зарков и показа огромна папка с документи.

Социалистите настояват прокуратурата да провери и продажбата, извършена от правителството на Бойко Борисов преди 6 години, когато бяха изтъргувани 33% от енергоразпределителното дружество. "Държавното обвинение да каже дали тогава всичко е било направено законосъобрзно. Смятаме, че има нарушение на стратегически документи на страната при осъществяване на сделката", подчерта Зарков. Той уточни, че става дума за две енергийни стратегии и основно за тази за приватизация на ЕРП-тата, в която ясно е записано, че държавата трябва да запази 33% от дяловете, за да може да осъществява контрол върху управлението им. По думите на Зарков, ако това е било направено, днес няма да се чудим и питаме какво се случва.
На трето място, питаме прокуратурата какво се е случило с образуваното досъдебно производство през 2013 г. срещу неизвестен извършител, длъжностно лице на "ЧЕЗ България", заради това, че не е положило достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на имуществото, от което са последвали големи щети, коментира Зарков. ДУМА припомня, че става въпрос за скандалния кадър на ГЕРБ и бивш шофьор на сикаджията Румен Николов-Пашата Димитър Стафанов по прякор Митко Каратиста. С решение на общото събрание той беше освободен от Надзорния съвет на ЧЕЗ след скандала с надписаните сметки за ток и избухналите протести през февруари. Един от поводите за недоволството беше, че Каратиста е в управлението на ЧЕЗ.
БСП започва подписка за спиране на сделката на ЧЕЗ. Зарков призова всички, които са против покупко-продажбата, да я подкрепят.
Припомняме, ча на 1 март лидерът на БСП Корналия Нинова след среща с чешкия посланик заяви, че левицата ще внесе колективен съдебен иск за спиране на продажбата на ЧЕЗ и започване на цялата процедура отначало. Тогава тя обясни, че желанието на БСП е, ако съдът прекрати сделката, държавата да може да участва наравно с други кандидати и да се бори да придобие акциите на енергийното дружество.
Междувременно зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Антон Кутев отправи въпроси към Бойко Борисов за срещата му с чешкия премиер Андрей Бабиш на 22 януари в София. Бабиш бе у нас по покана на министър-председателя. Кутев пита Борисов: "Какви са били темите, по които сте разговаряли с чешкия премиер? Какво сте се договорили по отношение на сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България?" Припомняме, на 22 февруари Ройтерс обяви, че чешкият енергиен концерн е избрал "Инерком" на Гинка Върбакова за купувач на бизнеса си у нас. След избухването на скандала от БСП заявиха, че зад Гинка от Пазарджик стои ГЕРБ, и попитаха дали продажбата не е била договорена между Бабиш и Борисов на 22 януари в София. Бойко Борисов отговори, че сделката е между частни субекти и била договорена в Прага.

Социалистите призоваха всички, които са против покупко-продажбата на ЧЕЗ да се включат в подписката
снимка Емилия Костадинова
 

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова изненадващо заговори за приятелката си Гинка Върбакова, уж заради която е конфликт на интереси и поиска да напусни поста си. С видимо задоволство Петкова обяви в НС вчера, че компанията купувач публично оповестила, че в средата на тази седмица ще започнат разговори с продавача. Тя изведнъж се сети, че познава мераклийката за собственик на ЕРП-то и дори стана нейн говорител. 
"Гинка Върбакова е поела ангажимент да проведе разговори с продавача. Тъй като сделката още не е финализирана, всичко е в ръцете на купувача", коментира тя. "От страна на българската компания беше изразена воля да се даде възможност на държавата да влезе в тази сделка, така че тя да има контролно участие. Оттук нататък всичко зависи от продавача", оплете се в обяснения Петкова. От думите й така и не стана ясно от кого точно зависи финализирането на сделката.
По-рано от Прага се обади и Върбакова. Тя гордо се  похвали, че е намерила пари за финансиране на сделката. "Финансирането за сделката с ЧЕЗ е осигурено. Преговорите с чешката страна ще продължат няколко дни. Веднага след като приключат, обществото и институциите ще получат пълна информация за резултатите", не скри задоволството си тя. Преди седмица след среща с премиера Бойко Борисов Върбакова плахо заяви, че "премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме, и компанията, която ще придобием". Тя дори обяви, че експресно заминава за преговори в Чехия, за да се осигури участие на държавата в сделката. В подписания договор между ЧЕЗ и "Инерком" обаче има условие новият купувач да не продава бизнеса си 5 години след сделката, стана ясно на парламентарното изслушване. От обърканите изявления на властимащите не се разбра има ли мандат Върбакова да преговаря от името на правителството за влизането на България в сделката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване