03/07/18 10:32
(http://www.clubz.bg/)

Властта пуска обществена поръчка за джамията в Разград

Правителството реши да се проведе процедура за възлагане на обществена поръчка за реконструкция и възстановяване на джамията "Макбул Ибрахим паша" в Разград, която е третата по големина на Балканския полуостров и е включена в каталога на ЮНЕСКО. Средства не са намерени засега, става ясно от избраната процедура за отложено плащане.

Темата за ремонта на джамията, какъвто не е правен през последния половин век, беше поставена пред българската делегация от турска страна при откриването на Желязната църква в Истанбул, за която Анкара отдели 3.5 млн. евро. Това става по силата на спогодба, която задължава и България да възстановява джамии на нейна територия.

Строителството на джамията "Ибрахим паша" в Разград започва през 1530 г. и приключва в началото на XVII век при управлението на султан Ахмет Първи. Тя е паметник на културата с категория "национално значение", а през 1973 г. с писмо на НИПК е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата. В момента молитвеният дом е в изключително тежко състояние и се нуждае от ремонт на покрива, сериозно конструктивно укрепване и реставрация, отбелязват от правителствената пресслужба.

Процедурата за обществена поръчка се възлага на областния управител на област Разград, като приложи чл. 114 от Закона за обществените поръчки, който се използва за отложено плащане. 

"Когато при откриване на процедурата не е осигурено финансиране, възложителят посочва това обстоятелство в обявлението или в поканата за потвърждаване на интерес и предвижда в проекта на договор клауза за отложено изпълнение. В този случай всяка от страните може да поиска прекратяване на договора без предизвестие след изтичане на тримесечен срок от сключването му."

Правителството одобри и проект на Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2018 г. Средствата, необходими за финансово подпомагане на организирането и провеждането на Световния шампионат по мотокрос MXGP/MX2 и Европейския шампионат по мотокрос EMX125/EMX250 – Grand prix Bulgaria в Република България през 2018 г., са в общ размер от 1 662 455 лева. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване