03/07/18 11:37
(http://budnavarna.bg/)

От 50 стотинки до два пъти по 50 лева за осмомартенски цветя

снимка: Будна Варна

Зюмбюли, лалета, фрезии и пъстроцветни иглики в саксия, са сред най-масово продаваните, а и купувани цветя по варненските улици, часове преди Празника на жената – 8 март. И тази година цените варират, като от 50 стотинки за роза в големите хипермаркети, офертите могат да стигнат и до над два пъти по 50 лева – за дизайнерски букет в специализираните бутици.

Сред богато заредените щандове и сергии, този път се забелязва липсата на нарцисите, които през други години са се търгували най-евтино.

Истинско оживление цари днес около цветните пазарчета в града, а ангажирани само за празника търговци, от няколко дни предлагат стоката си по най-натоварените пешеходни зони. Някои от продавачите дори не сварват да извадят цветята от багажниците на колите си. Други са решили да използват улични стълбове, светофари и табели, за да покажат цялото си зареждане. Щайгички с пролетни цветя се появиха дори и пред обекти, в които обичайно се търгува с друг тип стоки като плетива, храни и козметика.

Разнообразие от букети и кошнички има на почти всички места в града. Актуални остават дори хризантемите, розите, а и екзотичните орхидеи. Някъде могат да бъдат открити нежни ириси и дори български циклами, азалии и теменужки. Средно по два лева за стрък вървят лалетата, фрезиите и ирисите. Зюмбюлите традиционно са по-скъпи – от 3,5 лева стартират цените за брой. Горе долу до тази сума можем да купим и актуалните напоследък иглики, които после лесно да отглеждаме на балкона или в градината.

И тази година разликата в ценовата политика на цветарите в морската столица е огромна, напомняйки за принципа „ден година храни“. На места несъответствието е дори в пъти над промоционалните оферти на големите вериги. Така например, сред топ осмомартенските сделки в хранителните магазини и тези, в които се предлагат градински принадлежности, има промоции от сорта на седем лалета за 5 лева или пък 13 рози за същата цена. Мини розичките в саксийка, също могат да бъдат намерени за цена от около три лева. И под два лева се предлагат напъпили зюмбюли с луковица или мини нарциси.

Но въпреки богатия асортимент от нови видове, сортове и хибриди, класическите червени и розови карамфили, увити в сребристо или прозрачно целофанче, познати ни от времето на комунизма, не излизат от мода. Между лев и 50 стотинки и два лева може да ни излезе едно такова букетче. Ако не държим на опаковката ще платим дори и левче.

В луксозните цветарски студиа и бутици претендират, че залагат на качество и подбор на най-добрите сортове. Така цената на един авторски букет може да надхвърли и 100 лева. Актуални сред дизайнерските аранжировки са цветята в чаша, в оригинална кашпа от керамика или метал, в стъклени мини градинки, украсени с различни платове, хартии, мъниста, панделки, перли, пера и бижута.

Материалът От 50 стотинки до два пъти по 50 лева за осмомартенски цветя е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване