03/07/18 11:16
(http://www.clubz.bg/)

Офшорното финансиране на Гинка не притеснява ЧЕЗ

ЧЕЗ са предлагали на няколко пъти да продадат бизнеса си в България на държавата, но правителството го е отхвърлило. Освен това, след като са информирали кабинета през 2015 г., че обмислят да заведат иска си срещу България в международния арбитраж, в следващите 6 месеца, които правилата на арбитражите дават на страните да се споразумеят за решение на проблема, властите са им отказвали. Затова и решават да заведат иска през 2016 г. През цялото това време на власт са били правителства, управлявани от Бойко Борисов.

India Power e алтернативният кандидат за ЧЕЗ, ако се провали сделката с българската "Инерком". Дали българската държава ще влезе като собственик, ще стане ясно до края на седмицата.

Освен това Надзорният съвет на ЧЕЗ е обсъдил финансирането на сделката, в това число осигуреното офшорно финансиране от руско-грузински капитали, които се откриват в аферата Парадайз пейпърс, и не е открил нищо нередно при вътрешните си проверки. Нещо повече, една от грузинските компании е продала най-големия универсален магазин в София (мол Парадайз) през втората половина на 2017 г., за сума от над 250 милиона евро.

Всичко това изрича един от главните мениджъри на чешката държавна компания ЧЕЗ Томаш Плескач, който отговаря за бизнеса в чужбина, в интервю за вестник Лидове новини днес, озаглавено "В България сме враг".

Според по-ранна информация, две банки у нас - Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, са заявили намерения за отпускане на кредити в размер съответно на 180 млн. евро и 80 млн. евро. Държавната Българска банка банка за развитие е изразила готовност за рефинансиране на съществуващия заем на ЧЕЗ от ЕБВР в размер на 65 млн. евро. "Инерком България" ще ползва и финансиране от две офшорни компании - Score Trade и Global Victory Trust, като в тях се открива връзка с бившите вече грузински собственици на мол "Парадайс" Паата Гамгонеишвили и Давид Коблианидзе. Score Trade ще осигури 50 млн. долара чрез швейцарската банка Julius Baer и още 27 млн. швейцарски франка от Vontobel. Global Victory Trust e обещала 100 млн. евро, за което има потвърждение, че са налични от руската Сбербанк.

Ангажираният ресурс е 512 млн. евро, а цената е 342.4 млн. евро, което означава, че "Инерком България" не смята да използва целия.

За напрежението между ЧЕЗ и България

В интервюто Плескач се връща в предисторията на идването на ЧЕЗ в България. Той припомня, че през 2004 г. ЧЕЗ печели 42% от електроразпределителния пазар в България - три компании, покриващи столицата София и цяла западна България.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване