03/07/18 10:20
(transmedia.bg)

С гласовете на ГЕРБ и ДПС Народното събрание отхвърли референдума за Истанбулската конвенция

С  гласовете основно на депутатите от ГЕРБ и ДПС Народното събрание отхвърли предложението на БСП за провеждане на референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?“. За гласуваха единствено 67 депутати от „БСП за България“. Против бяха всички депутати от ГЕРБ и ДПС – общо 121 народни представители. Против гласуваха част от представителите от „Обединени патриоти“ и „Воля“. Въздържаха се 23 депутати от „Обединените патриоти“ и „Воля“.

Основният мотив на ГЕРБ да гласуват против е, че по закон не може да има допитвания по нормативни актове. За ДПС инициативата за референдум е бягство от отговорност. Според „Обедините патриоти“ той е ненужен, тъй като 99% от българите били против ратификацията на конвенцията. „Воля“ не взе участие в дебата, а после лидерът Веселин Марешки обяви, че той е загуба на време.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова обаче, щом народът веднъж се произнесе, темата с Истанбулската конвенция ще бъде затворена. От трибуната в Народното събрание тя каза, че 70% от българите са против ратификацията и призова управляващите да не ги наричат „тъмни сили“, цитирайки председателя на парламента Цвета Караянчева. В отговор тя обясни, че нарича фалшивите новини тъмни сили.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид, който в последните седмици изпълнява основно функцията на говорител на колегата си, отказващ да ходи на работа, Делян Пеевски определи идеята за референдум на социалистите като „тръгнали с топ на лов за яребици”. Социалистът Драгомир Стойнев обясни, че трябва да се пита народа за Истанбулската конвенция и това е истинското поемане на отговорност. Той попита ДПС дали слуша ГЕРБ по темата. Колегата му Филип Попов пък обяви, че мнозинството се опитва да подмени ценности и традиции в обществото.

Снимка: Сергей Антонов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване