03/07/18 11:07
(transmedia.bg)

Сделката за ЧЕЗ включвала и споразумение пред Арбитражния съд

Компания на Гинка Върбакова, която купува на анктивите на ЧЕЗ в България ще трябва да да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Такъв ангажимент е имало в договора между „Инерком“ и CEZ. Това твърди чешкото издание „Хосподарски новини“, позовавайки се на източник от ръководството на чешката компания.

Според издание искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж е за обезщетение от близо 600 млн. евро. Източник на „Хосподарски новини“ твърди, че тази клауза е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на правителството в София, посочва изданието.

„Само си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума – просто не можем да го позволим“, посочва източникът на чешката медия.

Според „Хосподарски новини“ в момента от ЧЕЗ подготвят нов вариант на цялата сделка. Той включва съгласие за продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд.

В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо

Междувременно чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за когото се твърдеше, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с „Инерком България“, категорично отрече да е правил такова нещо.

„Не знам какво пишат българските медии, не комуникирам с българското правителство“, посочи Ланда.

В момента собственикът на „Инерком“ Гинка Върбакова е в Чехия, за да преговаря българската държава да купи дял в „ЧЕЗ България“. Очаква се преговорите да продължат до края на седмицата.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване