03/08/18 12:23
(http://budnavarna.bg/)

73-ма, осъдени на затвор във Варна, остават неиздирени

снимка: Будна Варна

Това показват окончателните резултати от проверката на прокуратурата

73 лица, осъдени с лишаване от свобода в района на Окръжна прокуратура Варна, остават неиздирени. 73-ма души са обявени за общодържавно издирване, а 55 се издирват заради издадена Европейска заповед за арест. Това показват окончателните резултати от проверката на прокуратурата.

Тя бе назначена през януари след като се разбра, че шесторният убиец от Нови Искър Росен Ангелов е бил с влязла в сила присъда, но не е бил издирен от МВР в продължение на повече от девет години. Главният прокурор Сотир Цацаров пък предложи да се създаде публичен сайт, на който да бъде качена цялата информация за всички лица, обявени за издирване.

Общо 925 лица, осъдени на затвор, се укриват и до днес. По информация на главния прокурор около 700 от тях вероятно са в чужбина. Други пък са издирени, но се оказало, че вече излежават присъди в чужди затвори. Според Цацаров една от причините за бавенето е липсата на възможност за употреба на СРС, както и на информация от мобилните оператори.

В хода на проверката са задържани и приведени в местата за лишаване от свобода 24 издирвани лица.

От общия брой незадържани 925 осъдени лица – 62 лица са с чуждо гражданство.

Прокурорите са издали и изпратили за изпълнение 577 Европейски заповеди за арест по отношение на всички осъдени на лишаване от свобода за повече от четири месеца или с наложено по – тежко наказание, за които е установено, че пребивават на територията на държава членка на ЕС.

Относителният дял на укриващите се в чужбина, незадържани (700 осъдени лица) спрямо обявените за издирване 917 осъдени лица, надвишава 75%. За част от тях са събрани данни за променена самоличност и използване на неистински документи за самоличност.

Най – висок е относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода със срок до 1 година – около 40% спрямо общия брой неприведени наказания, резултат на значителния брой заменени наказания „пробация“.

Относителният дял на неприведените в изпълнение наказания лишаване от свобода с размер над 10 години е по – малък от 5% (43).

Спрямо 3 от укрилите се от правосъдие лица не са приведени в изпълнение наказания „доживотен затвор“.

източник: Дарик

Материалът 73-ма, осъдени на затвор във Варна, остават неиздирени е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване