03/08/18 09:27
(transmedia.bg)

Без изненади. Пламен Георгиев ще ръководи борбата с корупцията

Народното събрание избра Пламен Георгиев за председател на новата  Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). За него гласуваха 148 от депутатите, против бяха 66, а въздържали се четирима.

Георгиев беше фаворитът на управляващите, а за неговата номинация се заговори месеци преди провеждането на избора.

Конкурентът му Николай Николов, издигнат от БСП събра само 79 „за“. Досега Георгиев бе шеф на комисията за конфискация – Комисия за отнемане на незаконни придобитото имущество, а Николов – на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Двете комисии се вляха в новия антикорупционен орган заедно с БОРКОР, двете антикорупционни дирекции в ДАНС и съответното звено от Сметната палата.

Преди да застане начело на КОНПИ Георгиев беше за кратко заместник-министър на правосъдието, а преди това прокурор. От този му период а и някои от „звездните“ му прояви.

Георгиев е прокурор по разследването на записите от аферата „Ало, Ваньо“. От изтеклите през 2010 г. в медиите записи стана ясно, че в разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов бившия шеф на митниците Ваньо Танов Борисов настоява да бъде прекратена проверка във бирената фабрика на Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата.

„…поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам“, заявява по телефона Борисов.

Борисов първоначално отхвърли автентичността на записите, но няколко месеца след това не отрече, че е водил подобен разговор.

Като прокурор Пламен Георгиев е поръчал подслушването на тогавашния шеф на митниците, срещу когото имало сигнал за корупция. От получена от МВР справка Георгиев научил за въпросния разговор, за който се посочвало, че е проведен между Танов и неустановено лице. Тогава обаче прокурорът не се поинтересувал от този разговор и записите били унищожени, припомня „Офнюз“. Така възможността да бъде образувано дело по случая е възпрепятствана.

Още след изтичането на записите в общественото пространство започна разследване за изнасяне на класифицирана информация. То обаче беше прекратено.

Пламен Георгиевe прокурор и по други ключови дела. Той например не успя да убеди съда в наличие на престъпление по делата за „Софийски имоти“, както и срещу кмета на Кърджали Хасан Азис. Това припомниха днес пет извънпарлемнтарни партии, които се обявиха срещу избора на Георгиев, когото наричат политическа креатура.

През 2011 г. Георгиев е избран за прокурор в Специализираната прокуратура, а по-късно стана заместник-министър на правосъдието по времето на Диана Ковачева в първото правителство на Борисов. Само месец преди Борисов да подаде оставка, в рамките на един ден, той е възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура, освободен от поста и назначен за председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). На този пост той остана до избирането му за председател на новата антикорупционна комисия, в която се вля и КПНКОНПИ.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване