03/08/18 16:29
(http://www.clubz.bg/)

Емисари на Тръмп и Путин тайно се срещнали на Сейшелите

Специалният прокурор Робърт Мълър събрал данни, че тайна среща на Сейшелските острови представлявала опит за установяване на неофициален канал за връзка между администрацията на Доналд Тръмп и Кремъл, съобщи в. "Вашингтон пост".

Това противоречи на показанията на един от участниците пред конгресмени.

Срещата се състояла малко преди встъпването в длъжност на новия президент на 20 януари 2017 г.

В началото на миналата година Ерик Принс - основателят на частната охранителна компания "Блекуотър", се видял с приближен на руския президент Владимир Путин и по-късно заявил пред конгресмени, че срещата била случайна, а не планирана дискусия на руско-американските отношения. Руснакът бил Кирил Дмитриев, шеф на държавния Фонд за преки инвестиции (ФПИ).

Свидетел, сътрудничещ на Мълър, разказал пред участниците в разследването, че срещата била подготвена предварително, за да може представителят на преходната администрация на Тръмп да се види с пратеник на Москва и да обсъди с него бъдещите двустранни отношения, твърдят информирани анонимни източници.

Американо-ливанският бизнесмен Джордж Надер, който помогнал за организирането на срещата на Сейшелите и присъствал на нея, дал показания по въпроса пред разширено жури, събиращо данни за преговори между хора на Тръмп и Кремъл в рамките на разследването.

Надер започнал да сътрудничи на Мълър, след като при пристигането си на летище "Дълес" във Вашингтон бил спрян и получил повиквателна за разпит във ФБР.

Принс заявил пред членовете на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите, че не е планирал да се срещне с Дмитриев на африканския архипелаг. Но когато обсъждал на Сейшелите финансови сделки с чиновници от ОАЕ, те внезапно го поканили в бара на хотела, за да се види ам с руския емисар.

Ерик Принс отдавна познава Джордж Надер и веднъж му поръчал да опита да сключи сделка с иракското правителство след нахлуването на САЩ там.

Според настоящи и бивши официални представители чиновниците от преходната и сегашната администрация на Тръмп познавали Надер като човек с политически връзки в Близкия изток, който можел да помогне за ориентирането в сложната дипломатическа обстановка в региона.

Сега участниците в разследването подозират, че срещата на Сейшелските острони вероятно е била един от първите опити за установяване на неформален канал за връзка между правителствата в Москва и Вашингтон, твърдят запознати. по думите им версията на Надер се смята за ключово, но не единствено доказателство за това какво се е случило тогава.

Бизнесменът и срещата представляват интерес за Робърт Мълър и екипа му, тъй като той разследва дали в предизборния щаб на Тръмп са постъпвали пари или други помощи от чужбина, както и дали в първите дни на управлението му хора от неговата администрация са били в контакт с руски длъжностни лица.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване