03/08/18 11:41
(http://www.clubz.bg/)

Пак прекратиха делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Състав на специализирания наказателен съд стана поредният, който прекрати и върна делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков, Иво Прокопиев и трима други. Съдът прие като основен мотив, че обивнението срещу шестимата за продажба на миноритарен дял от EVN е внесено от некомпетентен орган. 

Софийски градски съд (СГС) вече прекрати делото веднъж по причина, че не е ясно обвинението. Софийски апелативен съд също прекрати делото с аргумента, че не е подсъдно на него.

Казусът бе "заварен" в СГС, след като бе променен НПК и делата за "висока корупция" отидоха в спецсъда. Обвинителният акт обаче е внесен не от съответната спецпрокуратура, а от градската. 

"Ако десет лица извръшат различни престъпления и последният - десетият от тях е военен, всички ли ще бъдат подсъдни на воденния съд, попита Данилеа Доковска по повод присъствието и на трима "обикновени" служители на "Булброкърс" в делото.

Адвокатите имаха и претенции, че обивинителният акт е объркан, неясен и подзащитните им дори не могат да разберат в какво ги обвиняват.

Съдия Вилислава Ангелова се произнесе, че е отстранимо съществено процесуално нарушение - това, че градска прокуратура е внесла обвинението. Освен това тя отправи забележки, че липсват важни детайли в обвинението, като например: определяне кога са извършени някои от деянията, липса на посочено място, къде са нарушили закона Дянков и Трайков и че трябва да има по-голяма конкретика в тази насока. Тя прие и че, дори не е ясно за кого е настъпилата вреда (според част от обвинението - за Агенцията по приватизация, според друга част - за Държавна консолидационна компания). 

Постановлението за прекратяване може да се обжалва.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване