03/08/18 07:09
(http://www.klassa.bg/)

Подредиха изложба за спасението на евреите в джамия

 Фотодокументална и веществена изложба, посветена на 75-та годишнина от  спасяване на българските евреи и в памет на депортираните през 1943 г. в лагерите на смъртта 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот беше подредена в молитвения салон на някогашната старозагорска Ески джамия, превърната в музей на религиите.

„Нека историята на Холокоста никога да не се забравя, да не повтаряме старите грешки. Нека да разказваме на следващите поколения за блестящия урок по човечност, който българският народ даде на цяла Европа”, заяви при официалното откриване на експозицията

Красимира Готева ,зам.-председател на Националната организация на евреите в България “Шалом” и председател на регионалната структура в Стара Загора.Тя припомни, че старозагорските евреи са били разселени в шест града , а 12 семейства е трябвало да бъдат депортирани в лагера Треблинка.

Няма информация някой от старозагорските депутати по онова време да са подписали писмото на Димитър Пешев, подпредседател на 25-тото Народно събрание, и 42 народни представители до тогавашния премиер Богдан Филов, срещу опитите на правителството да изсели евреите извън границите на България. Но в замяна на това големият български поет, старозагорецът Николай Лилиев, е сред подписалите писмото на 12-те български писатели до цар Борис I за спасението на българските евреи. В тяхна защита в заседание на Светия синод на БПЦ на 2 април 1943 г. много силно послание е отправил и тогавашният Старозагорски митрополит Климент.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване