03/08/18 13:48
(transmedia.bg)

Скотланд Ярд потвърди: Скрипал е отровен с нервно-паралитичен газ

 

Началникът на контратерористичния отдел на Скотланд Ярд Марк Роули потвърди, че бившият разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия са отровени с нервно-паралитичен газ, предава Новая газета.

По думите на Роули става дума за опит за убийство. Той добавя, че състоянието на двамата остава критично.

Какво именно вещество е използвано, те не уточняват. Най-известните от тях са зарин и VX (с такива бе отровен братът на Ким Чен Ун, който живеел в чужбина).

Източници на Reuters разказват, че британската полиция смята Русия за съпричастна към отравянето на бившия шпионин. Официално обаче от страна на Великобритания подобни обвинения не са отправяни. От Кремъл заявяват, че „не разполагат с информация“ за отравянето на Скрипал.

На 4 март Сергей Скрипал заедно с дъщеря си попада в болницата. Инцидентът става британския град Солсбъри.

Медиите съобщават, че по-рано бившият разузнавач се обръща към британската полиция със заявление, че се опасява за живота си. В последните няколко години Скрипал азагубва почти цялото си семейство – в автомобилна катастрофа загива съпругата му, загиват брат му и сина му, жива е само дъщеря му.

Скрипал е осъден в Русия за сътрудничество към британското разузнаване МИ-6. По-късно Русия го разменя за други шпиони от САЩ, заподозрени за шпионаж в полза на Русия. Сред тези граждани е Анна Чапман*. След това тези граждани получават убежище във Великобритания.

 

*Анна Чапман получава световна известност през 2010 година, когато заедно с още девет души е арестувана  в САЩ по подозрение в шпионаж в полза на Русия

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване