03/10/18 09:28
(http://www.klassa.bg/)

Когато полските комунисти подгониха евреите

 Йожеф Лебенбаум работел като редактор във вестник "Работнически глас" в Лодз, когато през април 1968 бил принуден да напусне Полша - само защото бил от еврейски произход. По онова време антисемитизмът в Полша отново се надигал, а комунистическият режим искал на всяка цена, често с абсурден претекст, да се отърве от полските евреи. 

"На 38 години бях в средата на моята професионална кариера. И изведнъж изгубих работата си, колегите, жилището си. Така бях и отделен от полската култура, с която бях израснал", казва Лебенбаум пред Дойче Веле.

"Ционистите - в Цион!" 

На 8 март 1968 полицията във Варшава извършва масови побои над студенти, позволили си да протестират срещу държавната цензура и репресиите срещу критично настроени техни колеги. Водачите на протеста били заклеймени като ционисти с антиполски настроения, а в цялата страна се надигнала вълна от антисемитски подстрекателства. Организирани били масови демонстрации, открито се заявявало, че вината за всички слабости на комунистическата система се дължат на евреите, заемащи високи постове. На партийни конгреси се скандирало "Ционистите - в Цион!". Чували се призиви, според които евреите, които били смятани за настроени срещу Полша, трябвало да бъдат изпратени в Израел. В крайна сметка между 1968 и края на 1972 година близо 20 000 евреи са били принудени да напуснат Полша.

Йожеф Лебенбаум бил обвинен заради произраелските коментари, които пишел по време на Шестдневната война от 1967 година, водена между Израел и арабските държави. "Моята позиция беше в унисон с международното право, а не с пропагандата на Варшава, която защитаваше арабите", казва Лебенбаум. Той твърди, че обвиненията били просто претекст, за да се отърват от него. По онова време полските евреи масово били обвинявани в произраелски настроения.

"Не бяха поляците, а комунистите"

Днес полският премиер Матеуш Моравецки се опитва с една твърде хлъзгава теза да обясни защо поляците нямали вина за изгонването на евреите от страната. През февруари 2018 той заяви, че през 1968 не е имало "изобщо никаква Полша". По онова време имало само комунистически режим, който се отнасял към евреите по ужасяващ начин. Така Моравецки се опита да обясни на световната общественост, че онова, което се е случвало в Полша между 1945 и 1989, е било наложено на полския народ от бившия Съветски съюз. 

В полския парламент в момента се обсъжда и едно решение, в което също се твърди, че е ставало въпрос за нареждания, идващи от Москва: "Комунистическите управници, които през 1968 организират антисемитски демонстрации в Полша, не представляваха интересите на народа, а тези на Москва", е записано в проекторешението, предложено от историка и депутат Ян Зарин от управляващата национално-консервативна партия "Право и справедливост".

Йожеф Лебенбаум

Йожеф Лебенбаум

Завръщането на антисемитизма

През 2018 се навършват 50 години от началото на масовите екстрадирания на полските евреи. Същевременно точно сега в Полша се водят разгорещени дебати за оспорвания закон за Холокоста. Въпросният закон забранява поляците да бъдат обвинявани за престъпления, извършени по времето на нацистката окупация. Израел и САЩ обаче, както и някои полски историци се опасяват, че това ще доведе до отричане на вината на полски колаборационисти.

Актуалният дебат по този въпрос предизвиква нова вълна от антисемитски настроения и подстрекателства, казва Дариуш Стола, ръководител на Музея за историята на полските евреи: "Има голямо сходство между антиеврейските лозунги и лъжи от 1968 и днешните. Антисемитите сякаш придобиват все по-голямо самочувствие", казва той пред Дойче веле. В момента из социалните медии в Полша например могат да се прочетат коментари като следните: "Лявото лоби в Брюксел се води на каишка от евреите и Израел"; "Жалко, че през 1968 година не се махнаха всички евреи. Днес отново са започнали да надигат глави".

Личната трагедия на Лебенбаум

Йожеф Лебенбаум говори за "лична трагедия", спомняйки си как са го принудили да напусне Полша. Много от евреите, които като него не са имали друг изход освен да емигрират, и до днес не желаят и да чуят повече за Полша, нито да посетят страната - дори като туристи. Лебенбаум обаче не иска и не може да забрави полските си корени. Когато през 1990-те години станало възможно да си върне полския паспорт, роденият във Варшава Лебенбаум се завърнал обратно в полската столица. И макар че днешните антисемитски пароли силно го нараняват, той не смята да напуска страната. "Никога не съм мислил лошо за родината си Полша", казва той.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване