03/10/18 09:22
(http://www.klassa.bg/)

Колко квадратни метра купуват 1 млн. долара по света?

 Един милион долара вече не са това, което бяха, особено когато става дума за луксозни имоти. Докладът за богатството на базираната в Лондон компания за недвижими имоти Knight Frank оценява водещите пазари в света и сравнява за колко квадратни метра от луксозен имот са достатъчни 1 млн. долара.

Монако продължава да е най-скъпият пазар на луксозни имоти в света. Срещу 1 млн. долара купувачите там могат да се сдобият само с 16 кв. м, достатъчни за приличен килер.

Хонконг е вторият най-скъп пазар, като 1 млн. долара там купуват 22 кв. м. В десетката на най-скъпите пазари за луксозни имоти попадат още Ню Йорк, където срещу 1 млн. долара купувачите могат да се сдобият с 25 кв. м, Лондон с 28 кв. м, Сингапур с 39 кв. м, Женева с 41 кв. м, Париж с 45 кв. м, Сидни с 48 кв. м, Шанхай с 54 кв. м и Лос Анджелис с 58 кв. м.

Растежът на световната икономика е увеличил богатството на най-заможните хора в света и е повишил цените на луксозните имоти във водещите градове. „2017 г. беше годината, в която звездите се подредиха добре за икономиката и повечето пазари отбелязаха сравнително здравословен растеж“, пишат авторите на доклада.

Почти всички градове са станали по-скъпи миналата година. В Монако и Ню Йорк 1 млн. долара са купували с 1 кв. м по-малко спрямо предходната година. В Лондон, който е на четвърто място, 1 млн. долара са купували с 2 кв. м по-малко спрямо 2016 г. В Лос Анджелис цените са се увеличили още повече, като 1 млн. долара там са били достатъчни за 58 кв. м от луксозен имот спрямо около 61 кв. м година по-рано.

Луксозни имоти на по-изгодни цени могат да се открият в бразилския град Сао Пауло или в Кейп Таун в Южна Африка, където 1 млн. долара купуват съответно около 173 кв. м и 157 кв. м. Но дори Сао Пауло е станал по-скъп, тъй като година по-рано 1 млн. долара са били достатъчни за закупуването на 176 кв. м.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Веселина Василева

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване