03/11/18 19:32
(http://budnavarna.bg/)

Емил Радев приветства участниците в Ученическия Европейски съвет, който се провежда във Варна

Под патронажа на евродепутата Емил Радев във Варна се провежда първата по рода си симулация „Ученически Европейски съвет”. 28 ученици влязоха в ролята на държавните и правителствените ръководители на страните – членки на ЕС, за да дискутират Бялата книга за бъдещето на Европа.
„Радвам се, че се интересувате от политическите и законодателни процеси в ЕС, защото Вие сте бъдещето на Европа, хората, които ще поемат управлението й само след няколко години”, обърна се към учениците Емил Радев. Той поздрави и организаторите на събитието – сдружение „БЕТА България” и Model European Union Sofia, в партньорство с Представителството на Европейската Комисия в България и варненската Първа езикова гимназия. „Симулацията е възможност учениците лично да се убедят, че не е лесно да защитаваш националните интереси и същевременно да работиш ефективно в екип, така че взетите решения да са полезни за всички европейски граждани”, коментира евродепутатът. По думите му политиците също могат да научат много от младите хора, които често имат по-модерни идеи и разчупено мислене.
„За всички от Първа езикова гимназия е чест да бъдем домакини на събитието, защото съзнаваме колко е важно да се разискват проблемите, свързани с бъдещето на ЕС и искаме България да утвърждава своето достойно място в него”, заяви в приветствието си директорът на училището Веселин Василев. Той не скри гордостта си, че и евродепутатът Емил Радев, и част от организаторите на инициативата са завършили гимназията.
Сред възпитаниците на училището е и Веселина Ангелова от Представителството на Европейската комисия в България, която присъства на събитието. „Бъдещето е по-близко, отколкото си представяте. Необходимо е да знаем какви са предизвикателствата, за да намираме подходящите решения. Събития като тази симулация са важни за постигането на разбирателство между хората в Европа. Тя, освен това, показва, че колкото и да критикуваме европейските институции и политици, по същество нещата са доста по-сложни, отколкото изглеждат от телевизионните екрани”, сподели с младежите Ангелова.
„Решенията, които се взимат в Европейския съвет дават отражение върху живота на 500 млн. европейски граждани”, коментира председателят на сдружение „БЕТА България” Траян Димитров, който даде начало на симулацията. Той влезе в ролята на настоящия председател на Европейския съвет Доналд Туск. „Заедно с моите колеги ще ръководя дебатите и ще помагам на участниците да имат едно пълноценно и интересно образователно преживяване”, обясни Траян Димитров, който също е учил в Първа езикова гимназия.
Участниците в симулацията бяха избрани с конкурс за есе, в който се включиха над 60 души – представители на около 10 училища. Освен младежи от Варна, в инициативата участва и ученик от Русе. Разпределението на ролите на държавните и правителствените ръководители е направено въз основа на мотивационни писма. В съответствие с международния формат на симулацията всеки участник представлява различна от собствената си националност. В ролята на българския премиер влезе 17-годишната Маргарита Петухова от Русия, която от три години живее със семейството си в морската ни столица и е ученичка в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон”.
Макар и представляващи различни държави, младежите бяха единодушни относно необходимостта от единни политики за гражданите на ЕС, както и от ефективни решения във връзка с икономическия растеж, сигурността и другите приоритети на Общността.

Материалът Емил Радев приветства участниците в Ученическия Европейски съвет, който се провежда във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване