03/11/18 19:28
(http://budnavarna.bg/)

Емил Радев: Решението на САЩ за премахване на забраната за внос на ловни трофеи от Африка е изненадващо и ще породи много дискусии

снимка: Будна Варна

„В ЕС имаме всеобхватен план за действие срещу трафика на диви животни, който определя стратегия за държавите-членки на ЕС да ограничат незаконната търговия с диви животни, която причинява необратими щети на планетата. Доказано е, че ловът за трофеи захранва този незаконен пазар и насърчава търговията с незаконна слонова кост“, се казва в писмо, което Европейският парламент смята за изпрати до президента на САЩ относно решението на неговата администрация за отмяна на забраната за внос на ловни трофеи от Зимбабве и Замбия. Според решението на Службата по опазване на рибата и дивата природа в САЩ от сега нататък разрешенията за внос на ловни трофеи в САЩ ще се решават индивидуално за всеки конкретен случай. Насоките относно вноса на тези трофеи обаче не са публични, а заявките в рамките на Закона за достъп до информацията по отделните казуси могат да се обработват с месеци. На практика това би довело до неясен брой разрешения и съответно убити животни. Сред подписалите писмото е и българският евродепутат и член на интергрупата за защита на животните Емил Радев.
Мнението на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП е, че ЕС и САЩ трябва да работят заедно, за да се справят с проблема с бързо намаляващото биологично разнообразие. „Ако отново открехнем вратата за трафика на слонова кост ще ни бъде изключително трудно да разделим легалната и нелегална търговия, а това ще позволи на редица държави да се върнат към предишните си порочни практики за убиване на цели популации“, коментира Радев. Според него е изключително важно да се подчертае, че когато се говори за лов за трофеи и връзката му с опазването на дивите видове, трябва да са на лице две неща: ловът да се извършва по  научно доказано устойчив начин и средствата от него да отиват изключително само за опазване на дивите видове и в подкрепа на местните общности, ангажирани с този вид лов.
„След като миналата година президентът Тръмп лично заклейми убиването на африкански слонове, наричайки го „шоу на ужасите“, сега сме изправени пред изненадващото решението на неговата администрация за незабавно премахване на забраната за внос на ловни трофеи“, изтъкна Радев. Според него забраната за внос на ловни трофеи среща толкова подкрепа, колкото и критика и то не само в САЩ, но на световно ниво. Едни от основните критици на забраната отбелязват, че ловът за трофеи спомага за опазването на конкретни диви видове, реинвестирайки спечелените от лова пари в програми за опазване и подкрепа на местните общности. „На теория тези пари трябва да подпомагат силите на реда в борбата им с бракониерството, а също и за по-добрия мониторинг на популацията на слонове и други застрашени животни. Всичко това е чудесно, но само на хартия. Според експерти и поддръжници на забраната, популацията от африкански слонове силно намалява, като броят им спада с около 30% в периода 2007 и 2014 г. Редица доклади на неправителствени организации отбелязват, че само в Зимбабве числеността им е намаляла с 6%, като всичко това се случва въпреки намаляването на бракониерството и ограничаването на търговията със слонова кост.  Наред с това не бива да се забравя и тежкото политическо и икономическо положение в страната, както и случилото се в края на миналата година, довело до оставката на дългогодишния лидер Робърт Мугабе. Истината е, че много рядко изключително високите приходи от ловни трофеи отиват за опазване на дивите видове. В действителност, управлението на дивата природа в много африкански страни е пропито от корупция, а приходите които остават за местните общности и програмите за опазване на природата, са незначителни”, отбелязва още Емил Радев.

Материалът Емил Радев: Решението на САЩ за премахване на забраната за внос на ловни трофеи от Африка е изненадващо и ще породи много дискусии е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване