03/11/18 17:58
(http://www.clubz.bg/)

Румен Радев: Духовните връзки между България и Русия ще надживеят всяка политическа зима

Духовните връзки са всъщност най-силните връзки между нашите два народа и аз съм убеден, че те са надживели и ще надживеят всяка политическа зима. Това казва българският държавен глава Румен Радев в интервю за руската държавна агенция ТАСС, излъчено на 11 март в предаването "Формула власти" в телевизия "Россия 24".

Интервюто е взето преди срещата на Радев с руския патриарх Кирил, на която се видя как главата на руската православна църква хока президента. Видеото беше разпространено от Московската патриаршия, от "Дондуков" спестиха както думите на патриарха, така и стенограмата, която беше поискана с оправданието, че такава не е водена.

"Нашите духовни връзки са се формирали в течение на много векове, в много тежки периоди и за двете страни. Затова те са толкова силни. Да не забравяме все пак, че България даде писменост на славянските народи. Това е наше достижение, гордост и наследство, с което ние наистина се гордеем и което ревностно пазим", заявява Румен Радев пред ТАСС.

"Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно ако щете, религиозно ниво. Но в политически и икономически план нашите връзки бяха накърнени по време на прехода. Мисля, че нашите отношения трябва да се развиват и да вървят напред", заявява държавният глава.

Той добавя, че в хода на своята предизборна кампания нееднократно е заявявал, че "еврофилията" не означава "русофобия".

"Русия винаги е имала силни икономически, исторически, културни връзки с Европа. И ето на този капитал ние трябва да залагаме. Мисля, че всякакви опити за политическа изолация на Русия не работят в изгода и на двете страни", добавя Радев. Президентът заявява, че е имало немалко опити за ревизиране на историята, включително и от последните десетилетия, но има безспорни факти и най-големият е Освобождението на България, което още повече засилва връзките между нашите два народа.

В отчета си за първата година като държавен глава Радев отбеляза като своя заслуга размразяването на отношенията с Русия.

 
Запитан как е решил от военен летец да влезе в политиката, Радев отвръща:
 
"Професията на военния летец е невероятна. Професията на военния летец изисква пълна физическа, интелектуална и психическа мобилизация. Авиацията е любов за цял живот. Това е уникална професия. Но тези качества трябват и в политиката". После президентът казва, че докато по време на въздушен бой важи рицарският кодекс, той невинаги се спазва в политиката.
 
Вижте цялото интервю, поводът за което е 140 години от Освобождението на България, което започва с кратка биография на Радев, като не е пропуснато нито едно негово отличие, в т.ч. златният медал от завършеното му средно образование.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване