03/11/18 10:37
(http://budnavarna.bg/)

Топлото време напълни с хора Морската градина и плажа

снимка: Будна Варна

Слънчевото и тихо време изкара хиляди варненци от домовете им, за да се разходят из Морската градина и плажната алея в днешния почивен ден. След зимната предходна седмица варненци се радват на първия топъл уикенд, в който температурите се очаква да достигнат 17-18 градуса.

Голяма част от жителите на морската столица използват възможността за да си направят разходка по плажната ивица и в морската градина.

Комбинацията на пролетни температури със слънчево време е идеална за десетки варненци, които си правят слънчеви бани по плажа, а част от тях се престрашават и да влязат и в морето.

По центъра на морския град също има доста хора, а заведенията по крайбрежната алея трудно успяват да поемат желаещите да ги посетят.

Зоопаркът и атракционите в морската градина също се радват на отлична посещаемост в днешния ден.

Една от задължителните спирки на хората, избрали крайморската разходка, е мястото, където зимуват немите лебеди. Красивите птици се превърнаха в един от символите на „зимна“ Варна. Те идват тук да зимуват от Дания, Германия и Холандия. Наричат ги неми заради специфичния хриптящ звук, който издават. Типично пролетните температури изкараха на брега и лебедите, които от години са свикнали да бъдат хранени от хората.

Орнитолози обаче предупреждават, че не е добре да даваме прекалено много храна на птиците. Особено вреден е ечемикът, както и топчетата хляб, с които обикновено ги храним. От тях те може да се подуят и в най-добрия случай да се чувстват преяли дълго време. Възможно също е и да се запуши хранопроводът им и да загинат.

Ако сте решили да им хвърлите нещо за ядене, ограничете се с няколко зърна царевица, може и няколко пуканки. Полезна е също пшеницата. Но не прекалявайте, след вас ще дойде още някой, който също ще ги храни. Освен това лебедите са диви птици и могат сами да си търсят храна.

Най-добре само да се полюбуваме на красивите птици, съветват орнитолозите. Снимките също не са вредни за лебедите.

Материалът Топлото време напълни с хора Морската градина и плажа е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване