03/12/18 21:49
(http://budnavarna.bg/)

IT специалисти от Варна: Изкуствен интелект ще отсява фалшивите новини

От нас самите до голяма степен зависи доколко уязвим ще бъде личния ни живот на базата на информацията, която сме публикували за себе си в социалните мрежи. Това стана ясно от разговор с Юлиян Сапунджиев и Георги Христов, IT специалисти от Варна.

„В момента всеки от нас оставя много информация за себе си в Интернет – волю или не, каза Юлиян Сапунджиев. Има цели сектори, които се занимават с т.нар. социално инженерство, т.е. на базата на това, каквото ти оставяш, те ти съставят профил, който в последствие могат да използват срещу теб. Преди две години американски журналист си беше направил експеримент – разказа Георги Христов. Беше провокирал група, която се занимава с подобно нещо (хакери) да пробие личността му. За четири седмици те успяха тотално да го сринат. Блокираха му банкови сметки, вкараха го в затвора, почти го бяха изтрили като съществуване от лицето на света.

По думи на Юлиян Сапунджиев, всеки човек обаче има свободата да публикува информация, която е достъпна до всеки друг, ползващ интернет. Контролът е в ръцете на хората. Всичко минава през една фуния, която се вижда и всичко може да бъде контролирано в глобалното пространство. И до днес Китай е на първо място по цензура в Интернет. Тази цензура се използва за контролиране на масите, но и с търговска цел. Има цели развити сектори, които са аналог на западните и много по-изгодно е на самото правителство и бизнеса им, да използват техните средства за намиране на информация, отколкото западните. Целта не е само да се спрат новините, но и условие икономиката в тази страна да печели повече.

Друг пример за цензура в Интернет даде Георги Христов. „Миналата година имаше опит за преврат в Турция. Едно от първите неща, които направиха бе да се спрат всички социални мрежи. Наложи се хората да комуникират по някакви доста неизвестни канали.Това се случва и в други страни. Ако си спомняте Арабската пролет – една по една бях спрени всички социални мрежи, за да не могат хората толкова лесно да комуникират. Социалните мрежи изиграха основа роля да информират западния свят с информация какво се случва в тези страни, което доведе до това Западът да отговор своевременно. В 99% от репортажите обаче не бяха реални истории, снимки и публикации на обикновени хора. Преди няколко години бе направен фалшив профил на момиченце, което показваше събития от Дамаск. Оказа се, че зад него стоят няколко НПО, които се финансират от чужди страни“ – допълни Христов.

Така, че както Интернет е свободен, отбеляза Юлиян Сапунджиев, тази свобода дава възможност на много хора да злоупотребяват с нея. Да пишат неща, които не са истина. Част от тази цензура е нормално да съществува. Информационните сайтове по популярност дори задминават големите телевизии понякога. Сериозните източници се стремят да са отговорни. Има случаи когато реномирани сайтове обаче цитират несериозен източник и представят новината за истина.

По мнение на двамата специалисти, отделният човек също бива цензуриран. Фейсбук в момента е много мнителен за това, какво качват хората в профилите си. Една белгийска дама археолог се опита да сложи снимка на статуетка на богиня на 15 000 години. Фигурата обаче представлява гола жена и социалната мрежа я цензурира. Въпреки протестите на жената, те все още отказват да я публикуват. Човек може да бъде манипулиран и без социална мрежа – по телевизията, във вестника, с истории, чути на улицата. Хората трябва да слушат избирателно.

Когато обаче спреш достъпа до информация, можеш да насочиш цяло общество и държава да мисли в една посока. Ние също имаме възможност да цензурираме, да подадем информация, че информацията, на която сме попаднали не е подходяща. При повече такива сигнали за един материал, човекът ще бъде наказан и профилът му може да бъде ограничен.

В бъдеще изкуственият интелект също ще бъде ангажиран да следи да не се тиражират фалшиви новини. Цели фондове на ЕС се занимават с това да финансират разработки, насочени към филтриране на истинските новини, за да стане по-чисто интернет пространството, смятат още варненските IT специалисти.

източник: Черно море

Материалът IT специалисти от Варна: Изкуствен интелект ще отсява фалшивите новини е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване