03/12/18 09:31
(http://www.clubz.bg/)

Борисов в Скопие: Да помним всеки, който е пратен да изгори в лагерите

Премиерът Бойко Борисов не се извини от името на българската държава за депортирането на 11 343 евреи от Македония и Беломорска Тракия през 1943 г. Преди дни се появи информация, че Борисов ще произнесе подобно извинение днес в Скопие, където той присъства на церемония по повод навършването на 75 години от трагичното събитие, и по-специално от депортацията на 7 144 евреи от Македония. По това време тези земи са били под българска администрация. Историците обаче все още спорят доколко тогавашната българска държава е имала възможност да направи нещо за спасяването на тези хора. По този повод от НФСБ поискаха от Борисов да не се извинява.

Днес в Скопие Борисов започна словото си, като изтъкна факта, че българският народ е спасил своите 48 000 евреи.

"Днес е слънчево и хубаво време, приятели сме, ако се опитаме да си представим нацистите, които са били тук, какви нечовешки неща са направили с живи човешки същества. В събота в една от най-големите синагоги в Европа и със сигурност най-красивата, в София, имаше тържество, на което бяха представители на еврейските комитети по света, много скъпи гости", каза Борисов.

Бойко Борисов присъства и в синагогата в София.

Според него тогава е бил направен "дълбок поклон" пред българския народ, "който в тези най-жестоки времена е успял да спаси 48 000 евреи".

"Затова българският народ заслужава голямо уважение. Много скърбим и затова сме тук, защото всеки, който е пратен да изгори в лагерите, не трябва да забравяме. Само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки кръвопролитни събития. Затова смисълът, освен да изкажем своя поклон и скръб към убитите, е да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство и, ако щете, народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята", каза още Борисов.

Според него, ако политиците пак допуснат подобни събития, значи ще са много глупави.

"Така че светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание и затова всички сме дошли да почетем и поскърбим за тези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина", каза Борисов.

В словото си той припомни, че отговорността за депортацията е на Хайнрих Химлер и на германския посланик в София Адлоф Бекерле.

Бойко Борисов говори в Скопие
Бойко Борисов и македонският премиер Зоран Заев
Борисов, Заев и премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване