03/12/18 12:04
(transmedia.bg)

„Инерком“ заговори за сделка с ЧЕЗ и без държавата

Компанията на Гинка Върбакова „Инерком България“, която има договор за придобиване на бизнеса на ЧЕЗ в България заговори, че може да гарантира обществения интерес и без влизането на държавата в сделката.

„Съгласни сме с финансовия министър (Владислав Горанов – бел. ред.) и не вярваме, че придобиването на дял в бизнеса на ЧЕЗ в България от страна на държавата е единственият начин да се защити общественият интерес“. Това казва председателят на съвета на директорите на дружеството Милена Стоева в писмени отговори, изпратени до „Ройтерс“.

Материалът на агенцията е публикуван няколко часа след като министърът на финансите Владислав Горанов обяви през уикенда, че не е нужно държавата да става съсобственик на кандидат-купувача „Инерком“, защото тя има достатъчно инструменти да контролира електроразпределителните дружества и доставките до потребителите. Дни по-рано обаче той допусна възможността България да купи „Инерком“ и така да влезе в сделката, припомня „Дневник“.

Попитана дали държавата действително ще преговаря с ЧЕЗ за възможността да получи дял, Стоева добавя, че решението е на чешкото дружество. Коментарите ѝ последваха посещението на собственика на „Инерком“ в Прага, където тя обсъди сделката с представители на ЧЕЗ миналата седмица.

В отговорите до „Ройтерс“ Милена Стоева отказва да назове цената на сделката, но уверява, че компанията е поела твърди ангажименти и ще ги изпълни. Тя добавя, че „Инерком“ води преговори с няколко международни банки, много от които нямат представителства в България, и отхвърли твърденията, че офшорни компании или руски банки биха могли да са част от транзакцията.

Информация за две офшорни компании, които са дали финансовите гаранции за българското дружество „Инкерком“ беше оповестена от чешкото онлайн издание lidovky.cz. Изданието цитира данни от подадената от самата „Инкерком“ оферта до ČEZ. Впоследствие същите данни бяха обявени и от министър-председателя Бойко Борисов, който дори съзра опит да бъде свален от власт през сделката.

Според обявените от lidovky.cz данни разпределението на средствата е следното:

Собствени средства на Инерком: 20 милиона евро

Търговското финансиране от Score Trade: 67 милиона евро

Търговското финансиране от Global Victory Trust: 100 милиона евро

Банков заем от УниКредит Булбанк: 180 млн. евро

Банков кредит от ПИБ: 80 млн. евро

Рефинансиране на съществуващи заеми от Българската банка за развитие: 65 млн. Евро

„От подписването на договора насам преговорите с банките водят добре. Ако искахме транзакция с офшорни компании, можехме вече да сме го направили, но искахме да извършил прозрачна транзакция“, пише пред Ройтерс сега Стоева.

Идеята за влизането на държавата в сделката за ЧЕЗ възникна след среща на сосбтвеника на „Инерком“ с премиера Борисов, финансовия министър Горанов и вицепремиера Дончев.

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване