03/12/18 13:20
(transmedia.bg)

Съдът осъди шефа на КОНПИ да не крие информация

Софийският административен съд разпореди на председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев да не крие информация от обществен интерес. Делото е заведено от вестник „Сега“. Съдия Диляна Николова е отменил отказа на Георгиев, който миналата седмица беше избран от Народното събрание за шеф на новата комисия „Антимафия“, да предостави на изданието данни какви разходи е направила комисията в производството, което води срещу собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Георгиев отказа информация дали властите в Швейцария са уважили негово искане за обезпечителни мерки върху имотите на Василев и семейството му там. Съпругата на бившия банкер Антоанета Василева заяви в телевизионно интервю за BiT преди няколко месеца, че КОНПИ дължи разноски на Швейцария.

Съдия Диляна Николова приема, че с отказа си да предостави информация Георгиев е приложил закона неправилно. „Съдът намира, че поисканата информация е обществена по дефиниция. Тези разходи представляват публични бюджетни средства и комисията дължи прозрачност при отчитането им“, пише Николова.

За нея не е ясно по какъв начин предоставянето на исканата информация би увредило интересите на държавата, както твърди КОНПИ. Решението на съдия Николова, с което се отменя отказът на Георгиев, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

В петък Пламен Георгиев беше избран за председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) – новият антикорупционен орган, на който управляващите залагат много.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване