03/12/18 07:31
(http://offnews.bg)

Учени от Европейския съюз работят активно върху ваксина срещу африканската чума по свинете

Учени от Европейския съюз работят активно върху ваксина срещу африканската чума по свинете, която засегна редица държави от ЕС като Естония, Литва, Латвия, Полша и отчасти – Чехия и Румъния. Това стана ясно на международна среща в София за ролята на дивеча в контекста на управлението на здравето на животните, която се проведе в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Събитието бе открито от еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис и министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Двудневният форум се организира със съдействието на главна дирекция „САНТЕ“ на ЕК.

„През последните десетилетия в световен мащаб застрашително нараства броят на епидемии от редица болести по дивите животни, които имат потенциал за бързо и широко разпространение. Те са в състояние да причинят сериозни сътресения в сектора на здравеопазване на животните и международния ловен туризъм, както и икономически загуби от унищожаване или обезценяване на продукция“, заяви при откриването министър Порожанов. Той допълни, че дивите животни се посочват като основна причина за епидемиите в Европа по отношение на инфлуенцата по птиците, африканската чума по свинете, класическата чува по свинете, бяс и др.

„Ето защо основен приоритет на Българското председателство през първото полугодие на 2018 г. е работата по изграждане на международна стратегия и капацитет за управление и опазване здравето на дивеча, която да помогне за създаване на система за бърза и навременна диагностика на някои актуални болести и предприемане на адекватни и навременни мерки“, каза още Румен Порожанов. Той обясни, че икономическите щети, които държавите-членки на ЕС търпят от разпространението на болестите, пренасяни от дивите животни, са огромни.

„Над 7000 проби от диви прасета са взети през тази година в България, засилен е контролът по граници и летища за недопускане на африканската чума по свинете у нас“, заяви д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Проблемът в борбата с това заболяване е, че все още няма ваксина срещу него, но научните институти работят усилено по въпроса.

Еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андриукайтис коментира, че само с общи усилия на всички заинтересовани страни може да се постигне успех в борбата срещу заболяванията по животните. Той съобщи, че годишните загуби от актуалната африканска чума по свинете, която е засегнала част от Европа, се оценяват на между 5 и 7 млрд. евро годишно. Проблем е и че заболяването води до рестрикции за износа на свинско месо от ЕС към трети страни.
„Необходима е ловна стратегия, която да се прилага в помощ на борбата с африканската чума по свинете, защото ловците са първите, които се сблъскват с това заболяване“, каза още Витянис Андриукайтис.

На Международната среща в София за ролята на дивеча в контекста на управлението на здравето на животните присъстват представители от ветеринарните служби и ловни организации от всички държави членки на ЕС, както и от съседни трети страни – Беларус, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Грузия, Молдова, Черна гора, Сърбия, Турция, Украйна и Русия. Във форума участват и Европейския орган за безопасност на хранети (EFSA), Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), Международния съвет по опазване на дивеча и дивата природа (CIC), Европейската федерация на асоциациите за лов и опазване на дивеча (FACE), Канадския център за здравеопазване на животните и др.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване