03/13/18 11:26
(transmedia.bg)

НАО – Рожен, 37 години по-късно

На 13 март 1981 г. е открита Национална астрономическа обсерватория Рожен. Тя е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа и е звено от Института по астрономия към Българската академия на науките (БАН). Научният комплекс е разположен в красива местност на билото на планината, близо до връх Рожен в Централните Родопи, на 1750 м надморска височина, на около 25км от гр. Смолян. В архивния фонд на обсерваторията в Държавен архив – Смолян се съхранява преписка от 1970 г. между БАН и Община – Смолян за определяне мястото за нейното изграждане и началото на строителните дейности.

Национална астрономическа обсерватория е построена в изпълнение на Постановление 43 от 15 ноември 1969 г. на ЦК на БКП и МС на НРБ за „по-нататъшно социално-икономическо и културно развитие на Смолянски окръг“. С него се предвижда да се построи в Смолян обсерватория и планетариум, съоръжени със съвременна апаратура за провеждане и на научни изследвания.

За целта след задълбочени проучвания от научни работници и специалисти, както и сондажи с Държавно предприятие „Карл Цайс“ – ГДР се стигна до становището да се достави планетариум и еднометров телескоп за обсерваторията.

Цената на доставката е 1.200 млн. вал, лева и 2.100 млн. лим. лева.

Снимки: Държавен архив – Смолян

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване